Det ettåriga avtalet mellan Handels och Teknikgrossisterna (TGA) gäller omkring 700 anställda på ellager. Avtalet som blev klart i veckan innehåller löneökningar på 665 kronor per månad och heltidsanställd, precis som avtalen för privata och kooperativa lager inom handeln. Varje anställd är garanterad 50 procent av höjningen medan resten fördelas i lokala pottförhandlingar. I handelns lageravtal är individgarantin 55 procent.

Den något större andelen för individuell fördelning i TGA-avtalet är en eftergift Handels fått göra för att få igenom kravet på samma krontal som i övriga avtal, förklarar Handels ombudsman Mikael Segel. Trots det är han nöjd med uppgörelsen.
– Löneläget är lägre på ellagren än i partihandeln, så 665 kronor blir procentuellt mer på TGA-avtalet. Men eftersom vi inte har någon gemensam lönestatistik vet ingen riktigt hur mycket det blir, säger han.

Avtalet med TGA innehåller samma skrivning om fackligt inflytande vid inhyrning av personal som i lageravtalen med Svensk Handel och KFO.
– Regleringen av inhyrningen är det bästa med avtalet. Nu blir det lättare att få bemanning på ett schyst sätt, säger Mathias Saxin, klubbordförande på Elektroskandia i Örebro, som var med och förhandlade.

Fakta

Avtalet mellan Handels
och TGA för ellager

Avtalet gäller 1 april 2012 -- 31 mars 2013.

Det omfattar ellager inom företag som Selga, Storel och Elektroskandia.

Löneökningar med 665 kronor per månad och heltidsanställd där 50 procent (332,50 kronor) fördelas generellt och 50 procent lokalt.

Lägstalönerna höjs med 80 procent av utgående lön. Utöver detta fördelas ett lokalt löneutrymme med i genomsnitt 332,50 kronor.

Semesterlönegarantin per betald semesterdag blir minst 631 kronor för de under 18 år, 1 085 kronor vid fyllda 18 år och 1 280 kronor vid fyllda 21 år.

Värdet av sparad semester justeras så att det följer övriga avtalsområden.

Måltidsersättningen räknas upp till 88 kronor.
Föräldralön utökas från två månader till tre.

Ny paragraf i avtalet om fackligt inflytande vid anlitande av bemanningsföretag och att enbart bemanningsföretag med kollektivavtal får användas.