Det har hänt mycket på teknikfronten och Skatteverket har svängt i sin tolkning av lagen. Nu godkänns digitala kvitton, som kan skickas till mejl, mobil och webbkonton.

Möbelkedjan EM testar papperslösa kvitton i fem butiker. Anders Bengtsson som jobbar i Örebro gillar det.
– Jag frågar kunderna om de vill ha kvittot digitalt. De under 50 är helt öppna för det. De under 30 tycker det är skitcoolt. Sen finns skeptikerna som tror att de blir registrerade.
– Idén är riktigt bra. Har jag en kund som inte är så ordningssam med kvitton kan jag bara skriva ut det vid en reklamation. Och man slipper att oändliga meter kvitton bara slängs.
Efter en testperiod ska EM ta ställning till om de nya kvittona ska finnas i alla butiker.

Kvittot måste fortfarande vara spårbart, för Skatteverkets kontroller. Och kunder som vill, ska fortfarande kunna få det på papper.
– Annars får butiken inte sälja. Av den anledningen tror jag att papperskvitton kommer att finnas kvar, men det ena utesluter inte det andra, säger Conny Svensson, samordnare på Skatteverket.

Att slippa papperskvitton är det många som hurrar över. Papperet på kvittona kan innehålla det hormonstörande ämnet bisfenol A. Och att hela tiden sträcka sig för att lämna över kvittot är ansträngande för kassapersonalens kroppar.