Det blir inget totalt rökförbud, men de anställda får inte röka under betald tid, alltså när man jobbar eller har paus. Lunchrasten räknas inte som arbetstid så då är det fritt fram att tända en cigarett.

Rökfri arbetstid börjar gälla på alla 21 Cheapybutiker i augusti, men i Lidköping började man i april. Anställda Göran Johnsson har rökt i över 40 år och minns hur han som 17-åring fick sitta inne på kontor och röka.
– Det låter alldeles ofattbart nu.

På Cheapy har han rökt ungefär sex gånger om dagen, ibland i pipa ute på brädgården för att kunna vara kvar bland kunderna. Pipan kunde han lättare lägga undan och han tror att många tyckte det luktade gott. Nu lägger han in en prilla nikotinersättning under läppen i stället.
– Det går bättre än väntat att bara röka på lunchen. Om jag klarar fem timmar utan rök kanske jag kan hålla mig sen också.

Att rökare ofta tar fler pauser än andra är ett irritationsmoment på många arbetsplatser. Rökfria Rosie Folkesson tycker det är skönt att det blir rättvisa nu.
– Och det är inte så himla fräscht att stå bredvid en som rökt, varken för kollegor eller kunder. Det enda är att rökarna kan känna sig påhoppade.

Att arbetsgivaren agerar moralpolis, tycker inte Cheapys personalchef Therese Evertson.
– Vi säger inget om att de röker. Det enda vi säger är att vi inte vill att de gör det på arbetstid. Vi inför samtidigt friskvårdsbidrag som kan användas till stöd om man vill sluta.

Handels tycker att det hela är okontroversiellt. Ombudsman Per Sandquist som har flera butiker i sin avdelning Kristianstad har aldrig stött på frågan innan, och tycker att det vore ologiskt att vara emot.
– Facket som alltid gapar om friskvård, varför inte i denna fråga?

Fakta

Chefen får bestämma över pauserna

• Arbetsgivare har rätt att styra över vad anställda gör på sina pauser eftersom de räknas som arbetstid. Raster görs det däremot löneavdrag för och då gör man vad man vill. Rast ska man ha efter fem timmar. Om man behöver röka oftare och chefen går med på det, kan rasten delas upp i flera.

• Handels centralt vet inga andra kedjor som infört rökstopp på arbetstid. Det är främst kommuner och landsting som har det.

• Förbudet gäller inte snus eftersom det inte skadar andra.