Avgiften på 110 kronor i månaden gäller för dem som tjänar under 8 000 kronor. Handels riktade in sig på att värva de som jobbar på Ica, Coop, Hemköp och Willys.

Handels i Göteborg fick flest nya medlemmar, 38 stycken. De var på värvarjakt främst på eftermiddagar, kvällar och helger.
– På förmiddagar mitt i veckan är det inte så många unga som jobbar. Sen anpassar vi samtalet till den vi pratar med, i stället för att ha ett fast manus, säger Maria Lindgren och betonar att de ofta är ute annars också.
Många hon träffade hade strejkhotet färskt i minnet vilket underlättade diskussionerna. Även den låga avgiften gjorde sitt.

Jämfört med hur många som var ute och värvade under Handels kampanjvecka vecka 6, var de få denna gång. Men Handels ser insatsen som lyckad sett till snittresultatet per värvare och hur stor andel av de man pratat med som blivit medlemmar.

Fakta

500 besök, 130 medlemmar

Värvarkampanjen pågick i början av maj i de flesta avdelningar i landet. Det gjordes drygt 500 arbetsplatsbesök och 130 medlemmar värvades, varav ett 50-tal tjänar under 8 000 kronor. Antalet nya medlemmar kan vara fler eftersom en del går med i efterhand eller anmäler sig via kampanjsidan, vilket inte finns siffror på ännu.

Handels kongress förra året beslutade att de som tjänar under 8 000 kronor i månaden ska få en medlemsavgift på 110 kronor. Den gäller sedan årsskiftet.

Medlemskap i a-kassan ingår inte.