I trakterna runt Luleå och Piteå är han kanske mer känd som Svempa. Mannen som outtröttligt sommar efter sommar livar upp med allsång tillsammans med sitt band och diverse lokala sångförmågor.

Sven-Erik Hornberg är pensionär sedan sex år. Innan dess var han prenumerationsförsäljare på Norrländska Socialdemokraten. Något han trivdes med, men knappast hinner sakna. Året runt spelar han musik. Bland annat på olika äldreboenden. Och snart är det dags att för fjortonde året i rad dra igång ”Sjung med Svempa”.

Varje torsdag i juli klockan 19.00 är det sångfest för alla i Norra Hamnen i Luleå. Upplägget är lite som i Allsång på Skansen.
– Men vi har inga kändisar. Bara lokala amatörer. Alla som vill ska få en chans och det är faktiskt väldigt många duktiga killar och tjejer som aldrig har kommit fram förut.

Det där med att alla verkligen får en chans är ingen överdrift. Sven-Erik berättar om en åttaåring som för några år sedan ville upp på scen och prova. ”Sjörövarfabbe fabbefar” skulle han sjunga. Men på scen svek minnet.
– Efter de första orden blev han tyst. Sedan sa han ”äh nu kommer jag inte ihåg mer” och så försvann han. Vi såg aldrig röken av honom mer, skrattar Sven-Erik.

Även om Sven-Erik Hornberg är mer än nöjd med sina amatörartister och de överraskningar de kan bjuda på har han några drömgäster av mer etablerat slag.
– Svante Turesson och Björn Skifs. Det vore kul. Och Monica Zetterlund om hon hade levat. Hon var fantastisk.

Sven-Erik är en musikalisk allätare men saknar det fina genuina baskompet och trummorna i den musik som produceras i dag. Varje allsång inleder han med att berätta om någon av de stora musiker som inte längre finns. Samtidigt spelas dennes musik tyst i bakgrunden.
– Det blir lite som en osynlig gäst.

En annan artist vars ande svävar över allsången är Luleåsonen Gunnar Wiklund. ”Nu tändas åter ljusen i min lilla stad”, handlar egentligen om Östersund, men har förknippats så starkt med Wiklund att många Luleåbor gjort den till sin. I 13 år har den varit signaturen för ”Sjung med Svempa”. Och har du vägarna förbi Norra Hamnen en torsdagkväll i juli är sannolikheten stor att du får höra den spelas en fjortonde sommar.

Sven-Erik "Svempa" Hornberg

Ålder: 74 år.
Bor: Har nyligen flyttat från Luleå till Piteå.
Jobb: Pensionär. Har jobbat som prenumerationsförsäljare på NSD.
Aktuell: Med allsång i Norra Hamnen i Luleå varje torsdagskväll i juli.