Erik Blohm skulle just bre jobbmackorna inför morgondagens tidiga skift. Men svärmor fick komma, han nattade de två sönerna, åkte till BB med värkande frun. Efter bara en dryg timma sa Lovisa hej till världen.
– Vi valde mellan namnen Elin och Lovisa och bestämde oss först på BB. Båda är jättefina, säger Erik Blohm.

Den nyblivna trebarnspappan sitter hemma i kökssoffan i det röda dalahuset i Bjursås utanför Falun, med den en vecka gamla dottern gott sovandes i vagnen.

Mitt i barnalyckan finns det pengar att tänka på. Torra termer som föräldrapenning, föräldralön och löneutfyllnad. Erik Blohm jobbar på Clas Ohlsons lager i Insjön och företaget fyller ut Försäkringskassans föräldrapenning med tio procent av lönen i sex månader. För hans del blir det nästan 3 000 kronor i månaden. Frun Evelina Bergkvist Blohm som jobbar i en Coopbutik har det inte lika generöst.
– Det är bara att tacka och ta emot. Man blir inte rik av att vara föräldraledig, säger Erik Blohm.

Om ett år ska han vara ledig i runt ett år. Med sonen Melvin var han hemma i 14 månader, med Benjamin i åtta månader på heltid och fyra månader tre dagar i veckan. Han hade varit hemma även utan Clas Ohlsons ersättning. Erik Blohm tycker det är viktigt att båda föräldrar är lediga, både för relationen till barnet och för förståelsen dem emellan över hur tufft det kan vara.
– Jag tycker inte man ska ha beröm bara för att man som pappa är hemma. Vi förtjänar inte mer än mammor, det är bådas ansvar att ta hand om sina barn. Jag tycker man bör vara hemma i alla fall ett halvår för att få in rutinerna.

Clas Ohlsons syfte med löneutfyllnaden är bland annat att få hem papporna. Ändå kan Erik Blohm mötas av frågande kollegor.
– Cheferna skämtar mest och frågar om jag ska befolka Bjursås. Däremot reagerar de äldre. Men jag behöver inte försvara mig, det är mer Evelina som får försvara sig. Många tycker tyvärr att mamman ska vara hemma, pappan jobba.

Fakta

Gå inte miste om föräldralönen

Stora företag har ofta rutiner för utbetalningen, men vissa kan missa det. Även de som inte är med i facket har rätt till föräldralön.