– Så fort vi fick veta att Folksam skulle sälja sina aktier bestämde vi oss för att sälja våra. Vi har redan gett säljordern, säger Handels ordförande Lars-Anders Häggström.

Handelsnytt har tidigare skrivit om att Handels äger aktier i Lundin Petroleum som anklagats för brott mot mänskliga rättigheter i Sudan och Etiopien (Handels följer Folksambeslut om Lundin). Då sa Handels att de skulle invänta Folksams beslut. Det har man nu gjort. Då Folksam säljer, säljer alltså även Handels sina placeringar, som har ett värde på tre miljoner kronor.

Anledningen till Folksams beslut är Lundin Petroleums arroganta attityd mot anklagelserna om brott mot mänskliga rättigheter. Men också oljebolagets vägran att utreda anklagelser.

Fakta:

Placeringar för tre miljoner

På Lundin Petroleums bolagsstämma tidigare i maj föreslog Folksam en oberoende granskning av oljebolagets agerande i Sudan och Etiopien. Förslaget röstades ner.

Handels har placeringar värda runt tre miljoner i Lundin Petroleum.

Folksam äger i dag aktier i Lundin Petroleum. Det motsvarar 1,2 procent av kapitalet och beräknas ha ett värde på runt  en halv miljard kronor.

Efter Folksams beslut kan fler av ägarna som stöttade Folksams krav på granskning följa efter och sälja sina aktier, däribland Afa försäkring.