Den anställde följde efter en man som stulit en Xbox. När hon kom i kapp utanför butiken hade han slängt ifrån sig den, men en annan person kom fram och hotade henne med kniv. Männen hann därifrån, men togs senare av polisen.

Händelsen anmäldes till Arbetsmiljöverket, AV, som kallar det ett ”allvarligt tillbud” och kräver en utredning.
– Det är lätt att springa efter när någon stulit och adrenalinet kommer, men våra instruktioner är att inte utsätta oss för fara. De direktiven finns, men man skulle kunna trycka på det igen, säger Jörgen Bengtsson, klubbordförande i butiken.

Coopbutiken ska utreda vad som låg bakom det inträffade och om man gjort eller ska ta till några åtgärder. En arbetsgivare är skyldig att utreda sådana här händelser och göra vad som behövs för att det inte ska hända igen.
– I det här fallet tänker jag nog göra ett besök också, det var en sådan dignitet på händelsen. Att en anställd springer efter är inte bra. Det är inte butikspersonalens uppgift, de är inte tränade för det, säger Håkan Asterhall, Arbetsmiljöverkets inspektör.

Om du råkar ut för hot

Sätt din egen säkerhet främst

Råkar man ut för en hotfull händelse eller ett rån ska man sätta sin egen säkerhet främst och inte göra något som kan utlösa våld.

Följ rånarens instruktioner.

För att få fast personen, memorera utseende, kön, kroppsbyggnad, ålder och annat som sticker ut.

Källa: "Skydd mot rån i handeln", ett program från fack, arbetsgivare och polis.