Handels kongress beslutade förra sommaren att någon form av märkning av arbetsplatser med kollektivavtal skulle göras. Men samtidigt som Hotell- och restaurangfacket nu tar sin märkning ”schysta villkor” ett steg längre och lanserar en applikation till mobilen dröjer alltså Handels märkning. Teknikstrul är anledningen.
– Vi har inte ett tillräckligt bra datasystem för medlems- och avtalsregistrering i dag. Vårt system är jättegammalt. Det klarar inte av att länkas samman med en applikation som skulle kunna visa vilka arbetsplatser som har schysta villkor, säger Sophia Andersson som sitter i Handels förbundsstyrelse som fattar beslut om hur Handels ska prioritera sin verksamhet.

Sophia Andersson var också en av alla dem som pratade sig varm för en ”schysta villkors”-märkning under kongressen.
– Det är ett sätt att synliggöra förbundet, öka kunskapen om kollektivavtal och ge konsumenter påtryckningsmöjligheter. Det gör det också lättare för oss att leva som vi lär, sa hon då.

Så tycker hon fortfarande.
– Det är jättetråkigt att listan dröjer. Att vi inte kan ligga i framkant. Jag använder Hotell- och restaurangfackets lista mycket. Men nu har vi ett gammalt system och då måste vi börja i rätt ända. Gör vi listan nu skulle vi behöva göra den manuellt. För att sen göra om allt när listan ska kopplas till det nya datasystemet som ska göras. Det blir bakvänt. Det är inte heller trovärdigt om vi inte kan garantera att listan är korrekt, säger hon.

Marlene Lindström, föräldraledig verksamhetsassistent på Handels i Uppsala, var också uppe i talarstolen på kongressen. Enligt henne skulle listan också vara ett enkelt sätt för exempelvis elever att kolla upp om det företag de ska göra praktik på har kollektivavtal.
– Det känns jättetrist att det dröjer. Men samtidigt ska vi göra det ska vi göra det ordentligt. Sedan känns det ju konstigt att Handels inte hängt med. Tekniken går ju framåt hela tiden. Vad är det som gör att Hotell- och restaurang klarar av det, men inte vi? säger hon.

Fakta:

Schysta butiker via mobilen

Den märkning som ligger närmast till hands är en applikation i stil med den som Hotell- och restaurang facket lanserade i mitten av maj i år. Via mobilen eller nätet kan man se om en restaurang, hotell eller nöjesanläggning har kollektivavtal. www.schystavillkor.se . Vill du ladda ner appen till din mobil? Gå in på Appstore eller Google Play (tidigare market) och sök på "schystavillkor".

Hotell och restaurangfacket har haft sin märkning "schysta villkor" sedan 2010.

Handels märkningen av arbetsplatser med kollektivavtal ska tas fram någon gång under åren 2014-2016.

Bakgrund

Beslutades på kongressen 2011

På Handels kongress i slutet av maj 2011 beslutades att en märkning av butiker och salonger med kollektivavtal skulle tas fram. Förbundsstyrelsen sa först nej till förslaget och menade att det skulle vara svårt att genomföra. Men styrelsen fick ge sig.