Man ska ha husvagn – så är semestern redan klar – Galenskaparna satte i tv-programmet Macken redan på 1980-talet fingret på svenskarnas stora semesterpassion, samtidigt som karaktärerna med sina likadana träningsoveraller och solhattar skapade en ny dimension av fördomar mot husvagnsfolk.

När Pierre Werbitsch kommer till sin husvagn på Kolbodabadens camping utanför Kalmar efter en lång arbetsdag har han inget emot att glida i sin sköna träningsoverall, och fördomarna garvar han igenkännande åt.
– Visst är det lite så, man vill ju ha det bekvämt. Träningsoverallen är ett väldigt praktiskt plagg, det måste jag ju erkänna Men frugan och jag har inte likadana! skrattar Pierre.

Han bor i Jönköping men i sitt jobb som ombudsman på Handels behöver han vara mycket i Kalmar. När han skulle börja vara där flera dagar i veckan kunde han tänka sig det på ett villkor – att han fick bo i sin husvagn i stället för i en övernattningslägenhet.
– Det var självklart, den är ju min. Den är ett riktigt hem och mycket mer personlig än en kal lägenhet.

Han bor i husvagnen oavsett säsong, och visst är det ett äventyr att gå på toa-letten på vintern, men han har inget emot den utmaning som campinglivet ger.
– Jag tycker om sättet att leva, det är fritt och enkelt. Och jag menar, jämfört med tält är det oerhört bekvämt med husvagn. Det är varmt och torrt men ändå friluftsliv.

Att bo i en vagn som man kan ta med sig har sitt ursprung i cirkusar och teatersällskaps hästdragna vagnar, och den första bildragna varianten byggdes redan 1897. I Sverige började man bygga husvagnar 1932 och nu, 80 år senare, finns det ungefär 280 000 husvagnar registrerade i Sverige. Pierre Werbitschs Cabby 580 är alldeles lagom stor, den känns aldrig trång och allt som behövs får plats. Han har bott i husvagnen till och från i tolv år nu, men de många nätterna i vagnen under jobbveckorna är inget som hindrar att semestern också är husvagnsburen. Då är det oftast västkusten som gäller, han och frun Karin återvänder till Hagöns camping utanför Halmstad.

De svenska campingarna är välbesökta och många gör som Pierre och Karin och stannar på samma ställe med sin husvagn hela semestern. Favoritplatsen bokas tidigt och så byggs ett litet semesterhem upp med förtält, solstolar, tvättlinor och klotgrill.
– Det är ett härligt, socialt och bekvämt liv. Man har ett hem i miniatyr men också det goa utelivet. Jag har ju allt jag behöver i husvagnen och det finns alltid något att pyssla med, säger Pierre Werbitsch.

Han tror att det är främst praktiskt lagda människor som väljer husvagnslivet, man måste gilla det enkla.
– Man kan ju inte packa ner den lilla svarta och högklackat. Det är lite meckigare att laga mat och gå på toaletten, livet hemma är ju enklare.
Att grannarna finns precis runt knuten tycker inte Pierre är ett problem, han gillar att vara social, och även inne i husvagnen tycker han sällan att det blir för trångt.

Finns det inga negativa saker med att ha husvagn?
– Nej, faktiskt inte. När barnen var tonåringar var det ju lite tufft med alla humörsvängningar på så liten yta, men då levde vi mycket i förtältet. Nu när vi oftast inte är mer än två är det absolut inte trångt, vi behöver knappt något förtält. Jag bor hemskt gärna tätt med min fru!

Men alla nätter har inte varit bekväma i husvagnen. Han åkte ner till Halmstad för att jobba och när vagnen var parkerad började det blåsa upp, under natten övergick vädret till full orkan med vindar på upp till 37 meter i sekunden.
– Hela vagnen skakade och förtältet höll på att lossna. Morgonen efter såg det ut som ett slagfält på campingen, 83 förtält hade blåst sönder. Det fanns inga förtält att få tag på i hela landet den våren.

Men de flesta minnena är goda – ett särskilt härligt minne är när han och Karin firade bröllopsdag och gick på restaurang utan barn. När de kom tillbaka till husvagnen hade Pierres barn fixat till vagnen lite extra.
– De hade satt upp dikter, tänt ljus och strött rosenblad över sängen, det var riktigt fint.

Pierres husvagnstips

Släpp prestigen

Om du funderar på att köpa husvagn, hyr en först. Då får du en bättre uppfattning om vad du och din familj behöver.

Släpp på prestigen inför andra campare. En klassiker är ju att man blir nervös och klantar sig när man kommer fram med husvagnen till sin campingplats och ska parkera och sätta upp tältet.

Det är ofrånkomligt att det händer saker när man lever så primitivt -- det läcker vatten, någon slår sönder något -- men ta det lugnt. Stressa inte upp er över småsaker.

Var social! Det är det bästa med husvagnslivet, att det alltid finns någon att prata med.

Välj en fin plats om du ska stanna länge -- mina smultronställen är Hagön utanför Halmstad och Kolbodabaden utanför Kalmar.

Fakta om husvagnar

Norrbottningar äger flest

279 086 stycken husvagnar och 50 714 husbilar fanns registrerade i Sverige mars 2009.

14,5 miljoner gästnätter hade Sveriges campingar sammanlagt under 2011. 72,5 procent av dem sovs i husvagn.

1932 byggdes den första husvagnen i Sverige, men serietillverkningen kom igång först 1948 när den första husvagnsfabriken öppnade -- Sörby mekaniska verkstad (SMV) i Örebro.

Kända svenska märken är SMV, Kabe, Cabby och Polarvagnen.

Det finns 29 husvagnar och 2 husbilar per 1 000 invånare i Sverige.

Det husvagnstätaste länet i Sverige är Norrbotten med 56,2 husvagnar per 1 000 invånare, därefter Jämtland med 50,1, Västernorrland med 48,7, Dalarna med 47, 6 och Västerbotten 44,7. I Stockholm har bara 9,5 invånare av 1 000 husvagn, 1 av 1 000 har husbil.