– Har jag fått för mig att jag inte gillar något måste jag utmana mig. Jag känner redan att det är roligt.
Under juni, juli och augusti ska hon svara på frågor från oroliga sommarjobbare. Både i telefon och på mejl, men också på festivalerna Dreamhack och Way out west. Hjälptelefonen är öppen året om, men extrabemannas nu under högsäsong med unga fackligt aktiva. Bland det första Stella Grimberg gjorde i kontorsrummet hon ska ha i sommar var att röja upp. Några upphittade matlådor och bestick senare har hon kommit i ordning.
– Jag är noga med att det ska vara prydligt.

Många frågor hon kommer få svara på lär handla om lön och schema. Vad är rätt lön? Hur många timmar får jag jobba utan rast? Får chefen skicka hem mig när det regnar och ingen köper glass? För att vara kunna svara har hon fått en veckas utbildning.
– Annars har jag alltid kollegorna att fråga, och allvarliga fall och trakasserier ska vi skicka vidare. Förutom möjligheten att hjälpa folk ser jag en chans att lära mig mycket själv.

Stella Grimberg har jobbat på Konsum, erotikbutiken Martinshop och punk- och rockbutiken Shock och blev fackligt engagerad efter lönestrul. Första sommarjobbet? Några veckor på ett dagis när hon gick på gymnasiet. Sämsta sommarjobbsminnet? När dagispersonalen pratade om bantning vid matbordet, bland barnen. Bästa? När hon blev fast anställd på Shock. Under tiden hon jobbade där trånade hon efter butikens leopardmönstrade Dr Martens. När chefen frågade om hon ville ha dem förstod hon att det var lika med fast jobb.
– Det var fint. Vi grät båda två.

I sommar har hon lämnat lägenheten i Göteborg och hyr en möblerad etta i Stockholm. Att flytta helt ensam kan bli tomt, men hon hade redan vänner i huvudstaden. Det hon saknar så att det gör ont är katterna. Mamma, mormor och bästa vännen Ida kan hon ringa, men inte katterna. För att hon inte ska glömma var hon har sina rötter, fick hon en Gais-pin av kompisen när hon blev avvinkad vid tåget.
– Jodå, den sitter på jackan.

Stella Grimberg

Ålder: 28 år
Bor: Göteborg
Aktuell med: Jobbar för första gången på Fackets hjälptelefon för sommarjobbare.
Gör i höst: Fram till mars 2013 ska hon jobba med integrationsfrågor på Handels i Göteborg.

Fackets hjälptelefon nås på 020-56 00 56, klockan 9-18, måndag till fredag, eller via mejl forstagangen@lo.se