Fusk med studerandeformen. Enligt kollektivavtalet är det i stort sett bara studenter och pensionärer som får ha korta visstidsanställningar i ett bemanningsföretag. Övriga ska vara tillsvidareanställda. Handels hävdar att bemanningsföretag i upprepade fall pressat anställda att lämna falska intyg på att de har en ”annan huvudsaklig sysselsättning” och därför inte behöver erbjudas fast anställning.
– En har intyg från två olika bemanningsföretag att hans huvudsakliga sysselsättning är på det andra företaget. En annan att hon har frisörpraktik på tider som alltid går att anpassa till bemanningsföretaget. Det är ren fejk! säger Lennart Nilsson, ombudsman i Helsingborg.

Falska uppdrag. Anställda på Uniflex i Stockholm lurades i höstas genom påhittade uppdrag att tacka nej till jobb och gick därmed miste om den garantilön man har rätt till när man inte är uthyrd. Uniflex kritiserades av Bemanningsföretagens auktorisationsnämnd, men fick inget annat straff.

”Bänkning” i slutet av månaden. Handels hävdar att vissa bemanningsföretag satt i system att låta anställda sitta hemma några dagar i slutet av månader då de tjänat in extra mycket lön. Detta för att undvika att den anställdes snittlön höjs, och därmed garantilönen för tre månader framåt.

Fel lön. En vanlig tvistefråga är hur man ska räkna ut det ”genomsnittliga förtjänstläget” hos en jämförbar grupp på arbetsplatsen, som de inhyrdas lön ska grundas på. Bemanningsanställda vi talat med vittnar om att arbetsgivare ofta ”glömmer” att betala ut garantilön, och har fel nivå på olika ersättningar.