Att be Catrin Johansson tipsa om bra läsning,  är som att vrida på en kran. Hon gillar att prata böcker. På sin arbetsplats, Pocket Shop Arlanda, är hon i gott sällskap.
– Jag har aldrig varit på ett jobb där det är så god stämning och där man verkligen har något gemensamt. Men vi har väldigt olika smak, säger hon.

Handelsnytt träffar Catrin Johansson på en ledig dag. Hon tänker passa på att ge sig ned på stan och hämta en hängstol till balkongen som hon beställt.
– Det är som en hängmatta ungefär fast en stol.

Perfekt för lata dagar i sällskap med favoritförfattaren Terry Pratchett, som har värpt ur sig en oändlig räcka humoristiska fantasyböcker. Själv läser Catrin Johansson helst just fantasy eller vampyrböcker. Men repertoaren är betydligt bredare än så.

Vad man borde läsa på semestern beror så klart på vem du är och hur du semestrar. Ska du liga på en strand och har tillfälle att helt koppla bort omgivningen och ge dig i kast med en riktig utmaning? Då rekommenderar Catrin Johansson biografier eller fakta.
– Underbara dagar framför oss, Olof Palme-biografin av Henrik Berggren, är väldigt läsvärd men krävande. Likaså Barbara Erenreichs Gilla Läget. Väldigt ”faktabokig” men väldigt bra.
I Gilla Läget beskriver författaren hur hon fick cancer och uppmanas av sin läkare att ”gilla läget och se det från den ljusa sidan”. Men Barbara Erenreich vill inte det och boken är en uppgörelse med en tvångsglädjekultur där människor ständigt uppmanas att möta motgångar med positiv attityd. Kanske befriande i semestertider. Då om någonsin förväntas vi ju vara lyckliga som bara den.
– Vill man läsa biografi och ha riktigt roligt rekommenderar jag komikern Tina Fey (känd för att ha parodierat ”hockeymorsan och politikern” Sarah Palin) biografi Bossypants. När jag läste den skrattade jag så att jag faktiskt ramlade ihop på tågsätet.

En annan angenäm tågupplevelse hade Carina Johansson tillsammans med spanske författaren Carlos Ruiz Zafons roman Vindens Skugga.
– Resan tog åtta timmar. Jag bara läste och läste och när jag var framme ville jag inte kliva av. Tyvärr var jag inte alls förtjust i uppföljaren. Det är nog svårt att skriva nummer två

För den som vill vila hjärnan rekommenderar Catrin Johansson just njutbara och lättillgängliga romaner som Zafons och Marianne Cedervalls böcker om vänskapen mellan två äldre kvinnor, Svinhugg, Svartvinter och Spinnsidan. Läser man snabbt kan det vara bra att läsa serier om man vill få stanna kvar i samma känsla.
Lättsmälta deckare är också bra för den som vill koppla bort och koppla av.
– Mari Jungstedts Den du inte ser utspelar sig i sommarmiljö och är lagom spännande. Kanske inte en berättelse man minns för alltid men skön läsning. Giorgio Falettis Jag dödar är lite samma typ av bok men i lite mer exotiska miljöer.

Medan Jungsteds bok utspelar sig på Gotland utspelar sig Falettis mordhistoria i Monte Carlo.
– Min pappa är en riktig deckarexpert och han har godkänt den.

Catrin Johansson tror att hon delvis har pappa deckarexperten att tacka för sitt bokintresse. Han var, som de flesta pappor i den generationen en mer en heltidsarbetande man med fokus på annat än familjen. Men han läste sagor. Astrid Lindgren i massor. Och vilda bebin.
– Enda gången jag skolkade i högstadiet var det faktiskt för att läsa. Jag läste Sagan om isfolket. En serie om 47 böcker av Margit Sandemo och kunde inte släppa den.

För den som inte har lika läsivriga tonåringar hemma och vill försöka locka ut dem från tv-spelandet och datorknapprandet till hängmattan rekommenderar hon Cirkeln av Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg. Inte bara till tonåringarna förresten. Hon har läst den själv och tyckte mycket om den.
– Men är det en riktig dataspelare som ska lockas tror jag på Metro 2033 av Dmitry Glukhovsky. Den är baserad på ett dataspel som utspelar sig i Moskvas tunnelbana och är väl egentligen en vuxenbok i skräckgenren. Men riktigt spännande.

Vad ska då Catrin Johansson själv suga tag i på semestern?
– Jag ska faktiskt bara ha en vecka ledigt. Men det blir nog en del balkonghäng i nya stolen. Vad jag ska läsa, det vet jag inte än.

Tips:

10 boktips av Catrin Johansson

Bossypants av Tina Fey.

Cirkeln av Sara Bergmark Elfgren, Mats Strandberg.

Jag dödar av Giorgio Faletti.

Gilla läget av Barbara Ehrenreich.

Den du inte ser av Mari Jungstedt

Metro 2033 av Dmitry Glukhovsky.

Underbara dagar framför oss av Henrik Berggren.

Vilken bok som helst av Terry Pratchett.

Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón.

Svinhugg av Marianne Cedervall.