Att ta i ett kvitto för varje kund som betalar, kan vara skadligt. Ytskiktet kan innehålla kemikalien bisfenol A som är hormonstörande även vid låga doser, enligt Kemikalieinspektionen, KemI.

I dag lämnade KemI ett förslag till regeringen om att förbjuda bisfenol A i termopapper som finns i bland annat kvitton. Man är osäker på hur stor exponeringen är, men väljer att ta det säkra före det osäkra, framförallt för att skydda foster.

Handels gläder sig mest å de anställdas vägnar.
– Det är en helt onödig hälsorisk och oro som försvinner. Eftersom ämnet kan påverka chanserna att få barn och vi har en hel del kvinnor i fertil ålder i kassorna, är det extra bra att de går på försiktighetsprincipen, säger arbetsmiljöombudsman Martine Syrjänen Stålberg.

Stora kedjor som Ica, Coop, Willys och Hemköp har redan bytt kvittopapper, efter tidigare larmrapporter.
– Men nu blir det lika för alla, oavsett om man jobbar på ett stort eller litet ställe.

Under hösten ska förslaget ut på remiss. Sen ska EU-kommissionen få säga sitt. Först efter det kan en lag bli verklighet.

Bakgrund

Redan förbjudet i nappflaskor


Kemikalieinspektionen
fick i uppdrag av regeringen att ta fram ett förslag till förbud mot bisfenol A i termopapper som finns i bland annat kassakvitton, eftersom man inte kunnat visa att användningen är säker.

Bisfenol A är en av världens vanligaste plastkemikalier. 

Ämnet är redan förbjudet i nappflaskor och barnmatsburkar.