Handelsslipsen har han på sig, metallarbetaren från Kosta som varit LO:s ordförande i en månad nu. Han varnar dock för att han snart kan tvingas bryta löftet till Handels ordförande att alltid bära slipsen när han syns i media.
– Jag insåg inte hur många pressjobb som följer med det här uppdraget!

Alltsedan Olof Palmes tal i Emmaboda 1975 har Karl-Petter Thorwaldssons brunnit för arbetarrörelsen. Nu är det han som ska försöka läka ihop ett LO som sargats av inre splittring.
– De enda som har tjänat på att LO inte kom överens i avtalsrörelsen är våra motparter. Arbetsgivarna har varit ohyggligt samordnade. Kvinnodominerade branscher har fått något högre löneökningar men till priset av eftergifter när det gäller villkor, säger han.
Dock  utan att i detalj värdera till exempel den förlängda provanställning som Handels gick med på i detaljhandelsavtalet.

Till 2013 års avtalsrörelse måste tvistefrågorna om jämställdhetspotter och industrin som lönenorm ha lösts och de 14 LO-förbunden åter stå enade.
– Ombuden på LO-kongressen var tydliga till sina ledningar: ni måste komma överens. Trycket underifrån är superviktigt för vår förmåga att hitta en nödvändig kompromiss.
Sent i höst ska arbetet vara klart, lovar LO-basen. Han är tydlig med att löneskillnader mellan könen ska jämnas ut.
– Kvinnors löneinkomst är 73 procent av mäns. Det beror delvis på löneavtalen, men också på ojämnt föräldraansvar.

Karl-Petter Thorwaldsson menar att så länge kvinnor tar störst ansvar för hem och barn kommer arbetsgivare att prioritera män, och kvinnors jobb att präglas av deltid, visstid och vikariat. Därför vill han, precis som LO, införa fler pappamånader i föräldraförsäkringen. Och dessutom i lag eller avtal förkorta tiden det tar innan man får fast jobb.
– Inom Kommunal är visstidares snittålder 35 år, det är fruktansvärt! När jag var 35 var mina barn halvt utflugna, vårt liv hade aldrig funkat om inte jag och min fru haft fast anställning.

Som ordförande vill Karl-Petter Thorwaldsson göra LO mer radikalt. Han jämför med 1900-talets utmanande LO-förslag om löntagarfonder och den solidariska lönepolitiken som leder till utslagning av lågproduktiva företag. Enligt Thorwaldsson finns motsvarande sprängkraft i dag i något som var närmast självklart då: full sysselsättning. Sedan 20 år har målet om låg inflation lett till hög arbetslöshet. Nu är det dags att hitta tillbaka.
– Full sysselsättning är något svensk fackföreningsrörelse ska stå för. Arbetsgivarna har kunnat flytta fram sina positioner för att det står en armé av arbetslösa och väntar utanför.

Exakt hur det ska gå till är han ännu inte klar över. Men han vill se kraftfulla åtgärder för att hjälpa främst ungdomar och långtidsarbetslösa in på arbetsmarknaden. Bättre matchning, arbetsmarknadsutbildning, beredskapsjobb, satsningar på järnvägar och bostäder
– Det är lätt att hitta på åtgärder, men det avgörande är att ha politiker som tycker det är bättre att människor gör något än går hemma och blir fattiga.

Karl-Petter Thorwaldsson

Trogen Konsumkund

Ålder: 47 år.
Aktuell: Ny ordförande i LO.
Bakgrund: Metallarbetare, ordförande SSU 1990--95, uppdrag för S och regeringen. Ombudsman på IF Metall, ordförande i ABF, styrelseledamot i KF.
Lön: 89 700 kr/mån.
Familj: Sambo, två egna barn och ett "bingobarn", alla vuxna.
Bor: Flyttar denna vecka från radhus i Enskede till lägenhet på Södermalm i Stockholm.
Handlar: Alltid på Konsum.
Fritid: Fritidshus utanför Katrineholm, trädgårdsodling, fiske.
Läser: En bok i veckan. Gärna historiska tegelstenar av Simon Sebag Montefiore.

Nykter feminist

Karl-Petter Thorwaldsson om LO:s roll i politiken: Vi ska fortsätta samverka med Socialdemokraterna men ha en mer självständig utgångspunkt och inte vara rädda för konflikt. Vi ska också vara beredda att samverka med en borgerlig regering.

Feminism: När man ser att det finns skillnader mellan mäns och kvinnors villkor och vill göra något åt det. Det vill jag.

Egen föräldraledighet: Åtta månader med varje barn. Det var ovanligt bland verkstadsarbetare 1987. Två medlemmar gick ur facket i protest!

Klasskamp: Arbetsgivarna och kapitalägarna har flyttat fram sina positioner på arbetstagarnas bekostnad. Klasskamp i dag är förvånansvärt likt för 100 år sedan. Sjukdomar, barnfattigdom, att inte kunna gå till tandläkaren utan löneavdrag, det finns många orättvisor som hänger samman med klass. Vi i LO borde i avtal kräva friheter som tjänstemän har.

Stolthet: Jag är stolt över mina barn. Och över mitt beslut för sju år sedan att sluta dricka alkohol. Det finns inga skandaler, men jag har svårt med gränssättning och trivs oändligt mycket bättre utan alkohol.