Jordgubbsförsäljarna på Rödsgubben i Bohuslän har tjänat mellan 33 och 18 kronor mindre per timme än vad Handels detaljhandelsavtal säger. Det visar en granskning som tidningen Bohuslänningens gjort. Enligt Coops riktlinjer ska exempelvis de som säljer jordgubbar utanför deras butiker ha löner enligt gällande kollektivavtal.
– Vi har varit i kontakt med ägaren och han har rättat till misstagen. Han ska följa kollektivavtalet nu, säger Mikael Mattson, som är ansvarig för de avtal Konsumentföreningen Bohuslän-Älvsborg skriver med sina leverantörer.

Men efter ett tag visar det sig att Rödsgubben inte följer Handels detaljhandelsavtal, utan Kommunals avtal för bärplockare. Ett avtal med lägre löner än Handels avtal och som inte är gällande avtal för jordgubbsförsäljare.

Enligt era riktlinjer ska lönerna följa gällande kollektivavtal. För jordgubbsförsäljare är det Handels detaljhandelsavtal. Borde inte Rödsgubbens löner följa det då?
– Det kan man ju tycka. Vi kommer att följa upp detta. Men han följer ju avtal, säger Mikael Mattsson.

Har du kontaktat Handels?

– Nej.

Katarina Norgren ombudsman på Handels i Trollhättan har inte heller försökt nå Coop. Men avdelningen skickade inför sommaren ut brev om jordgubbsförsäljarnas villkor till bland annat Coops butiker och hon har hon pratat med ägaren till Rödsgubben.
– Han vägrar skriva avtal. Många som arbetar där är unga och tacksamma över att ha ett jobb. De vill inte bråka. Man kan inte pressa dem för mycket heller. I Rödsgubbens fall omfattas i alla fall försäljarna av försäkringar, eftersom Kommunals avtal följs, säger hon och tillägger att hon ska kontakta Coop.

Rödsgubbens ägare Hans-Erik Lundin bekräftar att han inte har kollektivavtal med Handels.
– Men jag betalar bra löner ändå. Det aldrig har varit några problem tidigare varken med Coop eller anställda. Mer vill jag inte uttala mig om detta.

Fotnot. Rödsgubben tecknade kollektivavtal med handels för jordgubbsförsäljarna i december 2012.

Tidigare granskningar:

Avtal brutits förr

Handelsnytt har tidigare granskat jordgubbsföretag som säljer sina bär utanför livsmedelsbutikerna. Platsen hyr de av butiken. Både Coop och Ica har sagt att de kräver avtalsenliga löner. Men vid de två tillfällen Handelsnytt granskat jordgubbsföretagen har detta inte följts.