När Arbetsmiljöverket var på inspektion i butiken upptäckte man upp- och nedvända drickabackar i gångarna som anställda ställde sig på för att få upp varor i hyllorna. Risken är att backen glider i väg eller att man trampar genom botten.

De anställda på Ica Maxi Arlandastad är inte ensamma att använda drickabackar att stå på. Benny Johansson, som varit ansvarig för Arbetsmiljöverkets projekt om ergonomi i butik, känner igen problemet.
– Jag tycker nog att det blivit en förbättring, men det sker tyvärr lite för ofta, av bekvämlighetsskäl. Det har hänt fallolyckor helt klart. Drickabackar är beräknade för flaskor, inte för att stå på, säger han.

Förutom drickabackarna på Maxibutiken upptäckte Arbetsmiljöverket att det låg varor på golvet som höll på att packas upp. Man kräver nu att de anställda ska kunna plocka från vagnar med bra lyfthöjd. Varuplock från golvnivå ger en dålig arbetsställning och risk för skador.
– De anställda sa att många butiker använder den här plockmetoden. Det lät inte alls bra, säger Arbetsmiljöverkets inspektör Åsa Larsson.

Det var också längesen butiken hade utbildning i arbetsteknik, så det ska också ges.

Arbetsgivaren säger att de tagit itu med problemen. Arbetsmiljöverket ska göra ett återbesök nästa vecka. Om det inte blivit bättre hotar böter. 50 000 kronor om man inte fixat plockvagnar, och 25 000 kronor om drickabackar fortfarande används.

Tips

Använd elefantfötter

• I stället för drickabackar finns det backar anpassade att stå på, eller så kallade elefantfötter. En trappa med plattform eller en stege är också alternativ.

• Det är viktigt att det man står på, står stadigt och att det är tillräckligt med glidskydd. Butiksgolv är ofta hala.