− Det här blir första gången vi går ut och kritiserar Ikea offentligt i Sverige om det här, säger Handels förste vice förbundsordförande Susanna Gideonsson.
 
Bakgrunden är att Ikea-anställda i Turkiet har trakasserats under lång tid, vilket Handelsnytt tidigare har skrivit om. Anställda har pressats att gå ur facket och personer som har misstänkts vara fackligt aktiva har sparkats från sina jobb på varuhuset.
 
Därför kräver Handels och Unionen, tillsammans med det internationella facket Uni, att ett globalt avtal tecknas som garanterar Ikea-anställdas rätt att vara med i facket och förhandla om kollektivavtal. Det fördes på tal för ett bra tag sedan, men inget avtal är hittills tecknat.
− Det händer ingenting. Nu får det vara slut på det helt enkelt, säger Susanna Gideonsson.
 
Ikea i Sverige hänvisar till att turkiska Ikea är franchisetagare till varumärket och därmed en egen juridisk enhet. Företaget vill därför inte diskutera frågan närmare utan bara hänvisa till ett ställningstagande Ikea Sverige har tagit.
− Vi är positivt öppna för en dialog om ett globalt avtal, säger Ikea Sveriges presskontakt Eva Stål.
 
Eva Stål påpekar däremot att en bra arbetsmiljö är en viktig del av Ikeas kultur.
− Vi vill att värderingarna på Ikea ska följa med hela vägen, säger hon.
 
Demonstrationen kommer att ske i Istanbul på lördag förmiddag och anordnas av det turkiska fackförbundet Koop-Is, som också får stöd av andra fack. Flera bussar kommer att köra demonstranter från andra städer.
− Vi förlorar medlemmar på grund av det här och vi måste göra någonting åt det, säger Deniz Akdogan som är Koop-is projektkoordinator för att organisera Ikea-anställda.