− Hittills är det inga kunder som har reagerat. De tycker att det är positivt och även vår personal så det är jackpot, säger Kungsängens försäljningschef Robert Uggla.

Efter en prövoperiod med att inte ta emot kontanter i vissa butiker har Kungsängen tagit beslutet att bara ta betalt med kort eller faktura sedan den 1 oktober. Det gäller alla 37 butiker i landet. 

Droppen var att kedjan tröttnat på inbrott. Det blir också säkrare för personalen, som exempelvis slipper banka pengarna efter stängning, menar Robert Uggla.  
− Sedan spar de en massa tid på att slippa räkna växelkassorna, säger han.

Ioannis Liljeblad arbetar i Kungsängens butik i Arninge, norr om Stockholm. Han tycker inte att det blir någon större skillnad, eftersom kontantbetalning blir allt ovanligare. Även om han har känt sig trygg hela tiden är han inte överraskad.
− Jag har alltid tänkt att det är på väg hit. De flesta betalar ju med kort i dag, säger Ioannis Liljeblad.

Handels arbetsmiljöombudsman, Jerry Lindbäck, är starkt positiv till beslutet.
− Det är ju fantastiskt bra. De har undanröjt en allvarlig risk för att bli utsatt för rån, säger han.

Han lyfter också fram att man slipper missförstånd om pengar fattas när kassan ska räknas, att skulden ofta läggs på personalen när det händer. Men också de administrativa avgifterna för att hantera kontanter, pengar som skulle kunna användas till bättre saker.
− Det här uppskattar Handels. Vi hoppas att fler företag gör så här, säger Jerry Lindbäck.

Under en övergångsperiod får personalen ta emot kontanter i jämna pengar. Men de ska i så fall bankas på dagtid och inte efter stängning.

fakta

Kungsängen

Kungsängen har 37 butiker runt om i landet och drygt 140 butiksanställda.

Kort- eller fakturabetalning gäller i butikerna från den 1 oktober.