Fram till på onsdag står utsända från Handels, Unionen och det danska facket HK Handel på tågstationerna mellan Lund och Köpenhamn. Klädda i gula varselvästar försöker de uppmärksamma pendlare över Öresundsbron om vikten av att gå med i facket i landet man jobbar.
− Det är ju där arbetsgivaren är placerad, där kollektivavtal och andra överenskommelser görs. Vi kan inte hoppa in i ett annat land och driva fackliga frågor. Det måste våra danska kollegor göra, säger Handels ombudsman Jerry Lindbäck.

I rusningstrafik delar facket ut informationsblad på både danska och svenska där kontaktuppgifter finns för intresserade. En av de utsända är Vibeke Jörgensen från HK Handel som delade ut lappar till stressade pendlare på Malmö central i måndags morse.
− Vi hoppas att de blir uppmärksammade på att det är viktigt att organisera sig, säger hon.

Under måndagsmorgonen kommer massvis med pendlare upp och ned för rulltrappan. De flesta tar emot en lapp och sänker blicken för att läsa medan de går vidare i snabb takt. Vissa passar på att läsa lappen i rulltrappan för att sedan stoppa ned den i väskan. En av dem är svenska Christa Håkansson på väg till den danska flygplatsen Kastrup. Där har hon jobbat i en butik de senaste fem åren. Men hon är inte med i facket, även om hon skulle kunna tänka sig det.
− Ja, absolut. Det har bara inte blivit så, säger hon.

Varför inte?
− Jag känner att jag inte har behovet av det just nu. Jag känner att jag har en trygghet på jobbet.

Det är ofta problemet, förklarar Vibeke Jörgensen. Många svenskar hör av sig till HK Handel först när det blir trubbel på jobbet. Då är det för sent.
− Om problemet uppstår innan medlemskapet kan vi inte hjälpa dem, säger hon och fortsätter möta resenärernas blickar med ett gäng informationsblad i handen.

FAKTA

Det danska facket HK Handel uppskattar att 20 000 personer pendlar över Öresundsbron för att jobba.

Handelsmedlemmar som börjar jobba i Danmark får ta hjälp av det danska facket HK Handel de första tre månaderna. Även rättshjälp. Därefter måste man gå med i HK Handel för fortsatt hjälp.

HK Handel organiserar anställda inom detaljhandeln, även kontorsanställda. Därför samarbetar de också med Unionen.