Hallå där Stina Bergström, miljöpartist i riksdagen som vill införa köpfria söndagar!

Köpfri söndag, lever du i det förgångna?
– Nej, jag tycker snarare att det finns många saker där vi går varvet runt. När affärerna började ha öppet helger tyckte jag att det var okej, men nu har jag tänkt om. Behövs det verkligen, när man tänker på arbetstiderna de i handeln får?

Så du vill ge butikspersonalen en vilodag?
– Ja, det går inte att hålla på och jobba veckans alla sju dagar, och få ihop det med familjeliv och sociala aktiviteter.
– Inte bara personalen, utan alla mår bra av en andningspaus i kommersen.

De som vill jobba extra för att de pluggar, ska de inte få det?
– Det är inte ett argument. Det finns många som inte vill, som barnföräldrar och äldre. Se bara på Norge och Tyskland, de har inte öppet söndagar.
– Jag tänker mig en lag för att begränsa öppettiderna kvällar och söndagar, men att vissa jourbutiker och apotek får ha öppet. Jag tror inte det blir så, men jag vill skapa debatt.

Leder inte mindre konsumtion till färre butiksjobb?
– Så är det, men ska vi klara miljö- och klimatproblemen måste vi konsumera mindre.

Lever du som du lär och skippar söndagsshoppingen?
– Inte alltid, det händer att jag handlar mat eftersom affären hemma i Högboda (mellan Karlstad och Arvika, reds anm) har söndagsöppet sedan något år. Men jag försöker låta bli. Jag är hellre ute i skogen, umgås med familjen och går på museer. Det är bra om de är öppna när folk är lediga.

Fotnot: Stina Bergström och partikollegan Annika Lillemets (MP) lämnade in motionen om köpfri söndag under den allmänna motionstiden i riksdagen, då ledamöter får komma med förslag om i princip allt. I år kom drygt 3 200 motioner in. Nu förbereds de i respektive utskott, innan riksdagen tar beslut.

Läs motionen!