Först kom beskedet i våras att Åhléns i shoppingcentret Söderpunkten lägger ned på grund av dålig lönsamhet. Nu har andra närliggande butiker fallit som käglor. Kappahl, Din Sko och mindre butiker utan kollektivavtal ska också stänga.
− Det är en väldigt tuff situation för butikerna, säger Anneli Eriksson, ombudsman på Handels i Helsingborg.

Hon tror att Helsingborg får känna av den negativa effekten av en stark krona. Det blir dyrare för danskarna att shoppa på andra sidan sundet.
− När det var lågkonjunktur hade vi busslaster med danskar som kom för att handla. Nu ser vi prislappen på konjunkturen som har varit, säger hon.

De flesta anställda på Åhléns, Kappahl och Din Sko blir omplacerade på kedjornas andra butiker inom kommunen. Det går ut över anställda på både Åhléns-butiken på Kullagatan och den i Väla köpcentrum, som öppnade i fjol. Sammanlagt får drygt åtta personer ge upp sina tjänster till förmån för anställda som kommer från Åhléns i Söderpunkten.
− De som glatt fått fast anställning fick beskedet att de blir uppsagda. Det är lite oturligt, säger Anneli Eriksson.

Desto gladare blev de som omplacerades i stället för att bli av med jobbet.
− Det är guld värt, säger Monicka Pedersen som är fackombud på Åhléns i Söderpunkten som stänger i januari.

Några av de anställda på Kappahl och Din Sko kunde också omplaceras. Eftersom det finns personal som ska gå i pension på andra Helsingsborgs-butiker i kedjorna kan anställda börja jobba där i stället.
− De blir inte arbetslösa. Men kan få gå ner i arbetstid, säger Anneli Eriksson.

Din Sko stänger den 31 december och Kappahl slår igen under våren 2013.