Byggvaruhusbranschen beskrivs som överetablerad, likt elektronikbranschen. Det senaste tecknet är K-rautas besked om att de stänger ett av sina varuhus, samtidigt som de omvandlar heltid till deltidstjänster runt om i landet (läs tidigare artikel).

Men Bauhaus uppger att de går emot strömmen och satsar i stället när det är tuffa tider. Därför ska de öka antalet anställda från 2 000 till 2 800 personer. En anledning är att de öppnar nya varuhus i Linköping och Upplands Väsby. Det kommer att skapa drygt 500 nya jobb.
– När det gäller de nya varuhusen är majoriteten heltidstjänster, säger Johan Saxne som är information- och marknadschef på Bauhaus i Sverige.

I samband med det vill de förstärka personalstyrkan i kedjans varuhus. Främst blir det säsongsarbetare, i nuläget är det oklart hur många timmar de får på sitt schema. Företaget räknar i alla fall med att en del får fortsatt anställning.
– Historiskt sett får ungefär 50 procent av de som varit säsongsarbetare gå vidare till tillsvidareanställningar, säger Johan Saxne.

Malin Rubin som jobbar på Bauhaus Bäckebol i Göteborg och är ordförande i kedjans centrala fackliga grupp har inte fått så mycket information om de nya tjänsterna. Men visst finns det folk som vill ha mer timmar, berättar hon.
– I regel så är det de som vill ha mer tid på arbetsplatserna som får det också, säger Malin Rubin.

Bauhaus varuhus i Västerås byggs ut och där ska 50 personer nyanställas till en början, sedan ska 30 säsongsarbetare anställas under våren och försommaren. Kim Sjökvist som är fackklubbens ordförande i butiken vet inte hur de nya tjänsterna kommer att se ut än. Men personalen har fått fylla i lappar där de kan önska mer timmar. Det finns de som vill ha heltid.
– Och en del vill ha runt 30-35 timmar i veckan, säger han.

Enligt Johan Saxne på Bauhaus ska det erbjudas timmar till folk som vill ha mer på schemat.
– Självklart prioriterar vi interna medarbetare, säger han.