Statens medlare behövde inte ingripa. Efter ett möte mellan Handels och ledningen för Masku skrev företagets Sverigechef på onsdagskvällen under ett kollektivavtal. Det börjar gälla 1 april.
– Jättebra! Jag är hemskt glad att det löste sig så snabbt, och att det inte blev någon strejk. Vissa kunder har undrat om de vågar betala handpenning, säger Jimmy Pettersson.

I och med kollektivavtalet får de anställda inbetalningar till sin framtida pension, vilket de helt saknat tidigare. De får också en rad försäkringar, högre garanterad lön och ob-tillägg. Det provisionslönesystem som finns i dag kan komma att förändras. Den frågan ska Handels och Masku diskutera vidare nästa vecka.
– Vi gillar att jobba med provision, men det är tryggt att också ha en garanterad lön med ob-tillägg, säger Jimmy Pettersson.

Maskus Sverigechef Heikki Savela säger att han blev överraskad när Handels i måndags lade ett strejkvarsel för att tvinga fram ett kollektivavtal. Men han är trots allt nöjd med att ett avtal nu har träffats.
– Det är så man jobbar i Sverige och självklart vill vi följa det. Det är inte minst viktigt inför vår framtida expansion i Sverige, säger Heikki Savela.

Handels ombudsman Karin Jungerhem som deltog i mötet med Masku är nöjd.
– Det är mycket glädjande att arbetsgivaren går de anställda till mötes. Nu får de större trygghet, säger hon.

Det var i måndags som Handels lade varsel om strejk mot Masku möblers butiker i Järfälla och Norrköping. Strejken skulle ha brutit ut den 14 mars.