Colby Harris arbetskamrat hade varit hemma flera gånger på grund av hjärtproblem. För mycket, tyckte chefen. Så arbetskamraten jobbade ändå. En dag föll han ihop i lunchrummet. Colby Harris och kollegorna försökte att hjälpa honom. Men han hade fått en hjärtattack.
– Han föll ned vid mina fötter och dog. Framför mina ögon. Jag blev så arg på ledningen som hade struntat i honom, berättar Colby Harris för Handelsnytt.

Det var droppen för 23-åringen som jobbar på Walmart i Lancaster utanför Dallas. Efter kollegans död gick Colby Harris förra sommaren med i organisationen OUR Walmart, bestående av Walmartanställda över hela USA som vill ha bättre arbetsvillkor. De kräver varken kollektivavtal eller rätt att förhandla.
– Vi kämpar bara för att bli respekterade på våra arbetsplatser.
För Colby Harris innebär respekt att företaget tar till sig de anställdas önskemål. Rätten till heltid, bättre scheman, högre lön och att kunna säga ifrån utan att drabbas av repressalier.
– Vi vill ha det vi förtjänar.

De vill också att Walmart erbjuder en rimlig hälsoförsäkring. I USA är det oftast företagen som erbjuder hälsoförsäkring. I så fall dras en del av lönen, men många har inte råd. Colby Harris är en av dem.
Ändå jobbar han heltid på frukt- och gröntavdelningen, 40 timmar i veckan. Tjänar 9,30 dollar i timmen. När han började för tre år sedan tjänade han 7,70 dollar, USA:s minimilön ligger på 7,25 dollar. Trots lönehöjningen har han inte heller råd att flytta hemifrån.

I dag är Colby Harris med i OUR Walmarts styrelse. Han har protesterat på olika håll i landet och har straffats med schemaändringar.
– Någon måste vara villig att offra sig. Om vi inte förändrar Walmart kommer alla andra företag att bete sig likadant.

Fakta

Antifacklig butiksjätte

Walmart är världens största butikskedja med 10 700 butiker, under 69 olika butiksnamn i 27 länder. Facket har länge förgäves försökt sluta kollektivavtal med företaget, som är uttalat antifackligt.
Källa: Walmart

Our Walmart kämpar för att få företaget att värna om sina anställda.  Organisationen stöds av facket UFCW.

Bakgrund: I höstas genomfördes den första strejken i ett tiotal Walmart-butiker. På landets största shoppingdag i november, Black Friday, återupptogs strejken. Protesterna spred sig då till 100 städer i USA.

Arbetsmarknaden i USA

Få företag har avtal

Bara 13 procent av de anställda i USA täcks av kollektivavtal, mot 90 procent i Sverige. Få är med i facket. Men företagen måste följa den lagstadgade minimilönen på 7, 25 dollar i timmen (drygt 50 kronor). Arbetare i USA har laglig rätt att försöka förbättra sin lön och arbetsförhållanden. Källor: LO, Economic Policy Institute, National Labor Relations Board.