Bonussystemet gäller året ut.  Det är försäljning av kedjans egna kundkort, försäkringar och mobilabonnemang som ger extra pengar.  Bonusen ges både för egen försäljning och för hela butikens försäljning. Säljer butiken för ett visst belopp får personalen en bonus att dela på.

All personal– extra som tillsvidareanställd – kan få bonusen.  Men frågan är hur många som kommer att kunna ta del av bonusen eftersom NetOnNets koncept är mer mekanisk försäljning, det vill säga att kunderna, ska sköta sig själva. Stor del av försäljningen sker också via nätet. Det är också de som främst arbetar i kassan som har chans till en personliga bonus.

Hur ser ni på bonusens utformning?
– I grunden är det positivt att anställda får mer pengar. Nackdelen är att bonussystemet inte förhandlats fram. Det är genom förhandling som vi har möjlighet att påverka. Men arbetsgivaren har rätt att införa bonus utan att först förhandla utformningen med facket, så länge lönerna ligger ovanför avtalets minimiregler, säger Ewa Björkman, ombudsman på Handels.

Ser ni en risk för säljhets?
– Det finns alltid en risk för det. Men det är någonting man kan ta upp ur arbetsmiljöperspektiv. Det är bra med tydliga lönesystem, säger Ewa Björkman.

Varför bonusen införs vill företaget inte kommentera. Men NetOnNet är en av få inom elektronikbranschen som både ökade sin omsättning och vinst förra året. Mycket tack vare sin e-handel.
– Vi kommenterar inte lönevillkor för våra anställda men vi skulle aldrig införa någonting som vi inte har råd med, säger marknadschefen Jonas Järrenfors.

Fakta

Gäller fram till årsskiftet

Bonussystemet gäller från och med 4 mars till och med 31 december 2013. Bonusen ges dels utifrån egen försäljning, dels butikens försäljning. Butiksförsäljningsbonusen fördelas efter tjänstegrad, de som jobbar mer får mer.

Så här funkar det på NetOnNet: Vid köp i NetOnNets nätbutik skickas varan med posten hem. Den som handlar i en av de fysiska butikerna/ lagershopar slår själv upp varan i en sökstation och hämtar sedan varan själv från anvisad lagerplats.

Går mot strömmen

14 butiker och 500 anställda
NetOnNet har 14 lagershoppar (butiker) men finns framför allt på nätet. Runt 500 personer jobbar på NetOnNet. 2012 ökade företaget sin omsättning och vände förlust mot vinst. Antalet anställda minskade med 50 personer. Sedan 1 mars 2011 ägs NetOnNet av Waldir AB som är familjen Bengtssons (som äger Siba) ägarbolag. Källa: NetOnNets årsredovisningar 2011 och 2012.