Trots att Transport har kollektivavtalet kan det finnas Handelsmedlemmar bland de anställda på de 23 godsterminaler inom DHL, Schenker och DSV som är uttagna i strejk.

– Handelsmedlemmar på berörda arbetsplatser ska vända sig till sin avdelning för att göra konfliktanmälan så att de får konfliktersättning, säger Handels avtalssekreterare John Haataja.

I morgon klockan 17 hotar Bilarbetsgivarna att trappa upp konflikten genom en lockout som utestänger bland annat ett stort antal chaufförer från jobbet.

John Haataja betonar att Handels medlemmar på lager och i butiker förhåller sig neutrala i konflikten. Ingen Handelsmedlem får utföra uppgifter som skulle ha utförts av strejkande eller lockoutade Transportmedlemmar. Exakt hur konflikten kommer att påverka Handels medlemmar är i dag svårt att förutse, säger John Haataja.

Coop är ett av de företag som drabbas tidigast av konflikten. I ett första skede blir 30 butiker i Göteborg utan leveranser av kolonialvaror som kaffe och konserver, uppger Marika Hjelm Sigwald på Coop Logistik för Dagens Handel.

Arbetsgivarna i Transportgruppen förutspår i ett pressmeddelande att hyllorna i många butiker kommer att gapa tomma i slutet på veckan om konflikten får pågå.