På tre år ökar lönerna med 1 700 kronor i de avtal för butiker och lager som Handels träffat med Svensk Handel och Arbetsgivareföreningen KFO. Nu gäller det för Handels att få igenom samma krontalslösning i förhandlingar med andra motparter. I går, torsdag, förhandlade Handels med Arbetsgivarorganisationen Almega om avtal för lagerpersonal och chaufförer.
– Det har gått bra. Vi hoppas på ett avtal klart i början av nästa vecka, säger Mikael Segel som leder Handels förhandlingar.

I dag, fredag, förhandlar han med Teknikgrossisternas Arbetsgivareförening, TGA, om avtal för el-lager. Förhandlingarna inleddes i måndags men sköts upp då parterna inte kom överens om löneökningarna.
– Vi har fortfarande en diskussion om pengar, säger Mikael Segel.
Handels krav på 1 700 kronor på tre år ger enilgt Mikael Segel ungefär 150 kronor mer än om man går efter procentsatsen 6,8 procent (se faktaruta).

Avtalsförhandlingarna med Svensk Handel gick i år ovanligt smidigt och Handels förhandlare hoppas att även övriga avtal ska kunna träffas utan konflikthot. Förhandlingarna med Almega borde i alla fall gå lättare än den konfliktfyllda förhandlingsrundan 2012, tycker Mikael Segel.
– Då hade vi en riktigt hård puck i form av bemanningsfrågan. I år handlar förhandlingarna mest om pengar, säger Mikael Segel.

I lageravtalen 2012 infördes en förstärkt förhandlingsordning vid anlitande av bemanningsföretag. Skrivningen infördes först i partihandelsavtalet med Svensk Handel. När den skulle införas även i Almegas avtal mötte det starkt motstånd. Kanske för att Almega även organiserar Bemanningsföretagen som var starkt kritiska till vad de uppfattade som en begränsning av rätten till inhyrning.
Efter konfliktvarsel och medling infördes till slut en motsvarande skrivning även i Almegas avtal.

Tidtabell

Handels avtals-
förhandlingar

2/5 Almega Tjänsteföretagen och Almega Medieföretagen: Lagerpersonal och chaufförer
3/5 Teknikgrossisterna TGA: El-lager
2/5--8/5 Frisörföretagarna
7/5 Almega: Fryshus
15--17/5 KFO: Tjänstemän i kooperationen
21/5 Almega Tjänsteförbunden: Lagring och distribution
28/5 Livsmedelsföretagen: Ost och Glass
29/5 Livsmedelsföretagen: Ägg

LO:s låglönesatsning

Kronor och procent

LO-förbundens låglönesatsning 2013 går ut på att avtalsområden med snittlön under 25 000 kronor i månaden ska få löneökningar i kronor, medan de som har högre löneläge får höjning i procent. Därigenom får lågavlönade en större procentuell höjning än de som tjänar mer.

De avtal som träffats hittills innehåller lönehöjningar på 6,8 procent eller 1700 kronor på tre år. Handels avtal för privata butiker och lager samt kooperativa butiker ger löneökningar på 1700 kronor. Kooperativa lager, där snittlönen ligger strax över 25 000 kronor, får 1720 kronor på tre år.

Flera andra LO-förbund har fått motsvarande uppgörelser.