Frisörförhandlingarna inleddes i torsdags och fortsätter denna vecka, med förhoppning om att ha ett avtal klart på onsdag.
– Vi har haft bra diskussioner, men vår motpart Frisörföretagarna står fast vid sina huvudkrav, där de bland annat vill ta bort ob-ersättningen. Det kan vi inte acceptera, säger Linda Palmetzhofer, ombudsman på Handels.

Förra årets avtalsförhandlingar på frisörområdet blev mycket svåra med strejkvarsel och ett ratat medlarbud innan parterna till slut kom överens. Den gången stod striden främst om frisörernas grundlön som arbetsgivarna ville ta bort för att införa ett helt provisionsbaserat lönesystem. Till slut infördes en modell med garantilön som komplement till grundlönen.

I år vill Frisörföretagarna skrota garantilönen och samtidigt ta bort frisörernas ob-tillägg, som de anser missgynnar salonger med kollektivavtal.
– De kan inte konkurrera på lika villkor, sa Frisörföretagarnas vd Ted Gemzell till Handelsnytt i april.

Handels för sin del kräver löneökningar i nivå med övriga avtalsområden, det vill säga i praktiken 1 700 kronor på tre år. För frisörerna vill Handels också ha mer kompetensutveckling.

Till skillnad från de flesta privata arbetsgivarorganisationer som Handels förhandlar med är Frisörföretagarna inte med i centralorganisationen Svenskt Näringsliv. År 2012 var Frisörföretagarna ovilliga att sluta ett avtal som följer mönstret på övriga arbetsmarknaden.
– Vi hoppas det går lättare i år, säger Linda Palmetzhofer.