Det var toppnyheten i SVT:s Aktuellt i går. Redaktionen hade fått se den preliminära rapport som gjorts av regeringens IFAU (institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering). Där görs de första vetenskapliga studierna av regeringens reform att halvera arbetsgivaravgiften för unga.

Att reformen var meningslös berättade Handels för snart tre år sedan, på ett seminarium tillsammans med Hotell- och Restaurangfacket i Almedalen. Då hade man kollat om det blev fler unga i jobb i handeln sedan arbetsgivaravgiften började sänkas 2007. Nix, inga fler jobb för unga, trots att sysselsättningen i handeln ökade under perioden.

Men det är inte bara fackförbunden som är kritiska till sänkta arbetsgivaravgifter. Flera forskare, till exempel den välkände och
– meriterade professorn och nationalekonomen Lars Calmfors vid Stockholms universitet är också kritisk:
– Resultatet är väntat, det där har tidigare studier redan visat. Det är ett ineffektivt sätt att öka sysselsättningen, kommenterade han i Aktuellt i går.
Ja, dyrt har det varit i alla fall. Forskarrapporten ska ha kommit fram till att reformen kostade mellan 1 och 1,5 miljoner kronor per jobb.

Antagligen finns det smartare sätt att använda pengarna. Handels har flera idéer: låt unga som behöver gå på Komvux på heltid, eller på yrkeshögskola. Eller lägg pengarna på att betala yrkespraktik.

Det senare har regeringen faktiskt själv på gång. Men det finns olika sätt att göra det på. Som skattereduktion till alla arbetsgivare, oavsett om de har kollektivavtal eller ej, tycker regeringen. Det gillar inte Handels, som vet hur mycket fuskande det är bland icke seriösa företag, med bidrag för nystartsjobb till exempel. Ge pengarna i bidrag direkt till företag med kollektivavtal när de anställer i stället, är Handels förslag.

Kanske lika bra att lyssna direkt? Så slipper regeringen det pinsamma när forskningen visar att facket har rätt 🙂