Det är i bilen till och från jobbet på Coops lager som Johnny Algeson kan koppla av. 40 minuter egentid på morgonen. 40 minuter på eftermiddagen. På med P4 Uppland. Sjunka in i radiodiskussioner och musik. På lunchrasten vill han bara sitta ensam ibland.
– Ta det lugnt, kanske titta ut på fåglarna, läsa en bok. Nu läser jag Zlatans, köpte den på rean.

Hemma är det bokstavligen huset fullt. Johnny och frun Jenny har tio barn. Från 8 månader till 15 år. Vaknätter möter tonårstrots. Familjen har precis varit med i tv-serien Familjen annorlunda.
– Det har varit mycket snack på jobbet, men bara positivt, säger Johnny.

En tolvmannafamilj till trots jobbar han heltid. Från klockan 7 till 15.45, måndag till fredag. Ibland är det tight att få ihop tillvaron, drömarbetstiden är 8 till 14.30. Å andra sidan sköter Jenny markservicen. Hon är hemma på heltid.
– Med alla flerbarnstillägg får vi nästan 20 000 kronor, och min lön utöver det. Så länge barnen ärver kläder av varandra går det runt. Vi har inget jättestort klädkonto.
Själv har han inte varit föräldraledig mer än någon månad i sträck.
– Förra året var jag ledig tre månader på sommaren. Jag tänkte göra något liknande i år.

Storfamiljen bor i ett 200 kvadrat stort hus som byggts ut i omgångar, men ändå är för litet. De tre äldsta barnen har egna rum på övervåningen. Resten av barnaskaran delar på två rum på nedervåningen, bredvid Johnny och Jenny, som sover med minstingen Alice. Tidigare sov paret i köket, men det var ingen höjdare så de tog över ett lekrum.
– Det är svårt att komma undan i en stor familj.

När de ska åka iväg alla tillsammans tar de minibussen för nio personer och den lilla tvådörrarsbilen. De vill göra det mesta ihop. Passande aktiviteter för att kunna hålla koll på alla är att åka till lekplatser, ta skogspromenader, plocka svamp eller åka ut med båten.
– Men båten är liten, så alla får inte plats. Vi står på stranden och fiskar också.

Tid för vart och ett av barnen tycker Johnny att han får när han skjutsar dem till fotboll och innebandy, och tränar dem i innebandylaget. Sport är livet. Själv ska han ta grönt kort i golf. Det fick han i bröllopspresent av frun.
– Helst av allt skulle jag vilja spela med henne, men det är ju praktiskt omöjligt.

Allra helst skulle han vilja äta middag med Jenny på ett slott. Tid bara han och hon tar de sig bara när de fyller jämnt, vart tionde år. När Johnny fyllde 40 åkte de till Uppsala, spelade minigolf, shoppade, bodde en natt på hotell, njöt av långfrukost. Jenny fyller 40 i november, nästa år. Saker som Facebook ser de som onödiga tidstjuvar de säger nej till.
– Vi ägnar all tid åt familjen. Jag tycker det är ointressant med sociala medier.

Johnny har bara två syskon. Jenny nio. Varför de själva fick just tio barn finns det ingen speciell tanke bakom, och Johnny lovar inte att det stannar där.
– Det är väl kärleken till min fru och mina barn som gör att jag orkar. Och sen har man vuxit in i det. Vi hade inte tio barn med en gång.

Om det finns någon baksida med det hela skulle det vara mjölken. Johnny skulle vilja ha en ko i trädgården. Så mycket går åt. Tio liter räcker på sin höjd 1,5 dag.
– På väg hem från jobbet brukar jag få ett sms om vad jag ska handla. Alltid mjölk.

Fakta 

Johnny Algeson

Ålder: 42 år.
Jobb: Coops lager i Bro utanför Stockholm.
Bor: Örsundsbro utanför Enköping.
Familj: Frun Jenny och barnen Alice, Joakim, Disa, Elliot, Lovisa, Daniel, Jonatan, Oliver, Emil och Felicia.
Aktuell: Var med i serien Familjen annorlunda, om familjer med många barn. Finns på TV4 Play.
Mest använda plagg: Keps.
Om jag vann tio miljoner: Skulle vi flytta till ett jättestort hus.