För drygt ett år sedan berättade Bokia och Akademibokhandeln att de ville gå samman då de båda hade svåra lönsamhetsproblem. För tjänstemännen på de två huvudkontoren i Stockholm och Göteborg betyder det uppsägningar.
– Vi bygger en organisation för att nå de lönsamhetsmål som vi har på oss. Bland annat sitter vi med dubbla funktioner i dag som vi inte behöver, säger Kerstin Lager som är informationschef på Akademibokhandeln Bokia AB.

I dag finns 85 tjänster på de två huvudkontoren. När den nya organisationen står klar kommer det att finnas 71 tjänster. De båda kontoren kommer att finnas kvar. Samtidigt som några av dagens tjänster försvinner skapas helt nya tjänster. Dessa kommer delvis tillsättas genom omplaceringar, men även genom externa rekryteringar.

– Ett 20-tal personer kommer att sägas upp.  Samtidigt kommer vi att rekrytera personal till de nya tjänsterna. Vi förhandlar nu med facket dels om uppsägningar dels om omplaceringar, säger Kerstin Lager.

Uppsägningarna kom inte helt oväntat för facket.
– Förhandlingarna pågår fortfarande. Men vi har ju godkänt sammanslagningen och att det kunde bli uppsägningar var inte helt överraskande. Det är en tuff bransch, säger Elsie Mann, ombudsman på Handels och den som sköter förhandlingarna.

Ingen av de tjänstemän Handelsnytt varit i kontakt med vill uttala sig i dagsläget.

Hur sammanslagningen kommer att påverka butiksanställda vet man inte i dag.

Fler tjänstemän till Handels

Tar över Bokias tjänstemän

Tjänstemännen på Akademibokhandeln har sedan tidigare Handels avtal för tjänstemän. Tjänstemännen på Bookia har haft avtal med Unionen. I och med att KF Media blir huvudman vid sammanslagningen gäller Handels avtal.

De Bokiabutiker som drivs i franschiseform påverkas inte av sammanslagningen. Dessa tjänstemän kommer även i fortsättningen ha Unionens avtal.

135 butiker

Bokjätten fortsätter heta Akademibokhandeln

Akademibokhandeln ingår i KF Media och har 66 butiker och 398 anställda. Omsättningen var förra året ca 990 miljoner kronor och förlusten ca 100 miljoner.

Bokia AB:s huvudägare är Killbergs Bokhandel AB och Stiftelsen Natur & Kultur. Bokia har 69 butiker och 383 anställda. 47 av Bokias butiker ägs av franchisetagare. Omsättningen var förra året 335 miljoner kronor och förlusten 40 miljoner.

I det nya bolaget som behåller namnet Akademibokhandeln ska KF Media äga 65 procent och Bokias ägare tillsammans 35 procent.