Lars Josefsson har bland annat varit vd för grafiska arbetsgivarna. Christina Nygårdh är tidigare förhandlingschef i Sveriges Ingenjörer. Hon var medlare i frisörförhandlingarna även 2012, och är därmed bekant med avtalet och parterna.

Medlingen, som begärts frivilligt av fack och arbetsgivare utan konfliktvarsel, inleddes på måndagen. Medlarna träffade parterna var för sig för att sätta sig in i situationen. Nya träffar är planerade till onsdag och fredag.

Linda Palmetzhofer från Handels tycker förutsättningarna är goda att man ska kunna nå en överenskommelse med hjälp av medlarna.
– Vi har en bra relation med Frisörföretagarna och gott samarbete i branschfrågor som utbildning och kampen mot svartjobb. Det är när det kommer till lönefrågor som våra intressen är motsatta.

Handels har krävt löneökningar i nivå med övriga avtal samt branschvanetillägg och mer kompetensutveckling. Frisörföretagarna vill avskaffa både ob-tilläggen och garantilönen som infördes i avtalet 2012.