Jag jobbar 75% och funderar på hur det fungerar med semesterdagar. Mitt schema ser lite annorlunda ut vecka till vecka men vissa veckor jobbar jag bara två dagar. Dras det då en veckas semester alltså fem dagar eller endast de dagarna jag är schemalagd.
Katarina

Svar: Grundregeln är att det är fem semesterdagar per vecka som går åt vid en längre tids ledighet. Deltidsanställd ska i regel inte kunna få en längre ledighet än heltidsanställd. För anställda som regelbundet arbetar helger är det olika antal dagar som går åt som semesterdagar beroende på i fall ledighetsperioden är högst fyra stycken eller fler än fem till antalet. Fridagar i början och slutet av semesterledigheten räknas inte som semesterdagar.  Om ledighetsperioden (semestern) är högst fyra dagar går fridagarna inte åt som semesterdagar, det alltså endast arbetsdagarna som blir semesterdagar. Om ledighetsperioden (semestern) är fler än fem dagar blir inte lördagar och söndagar semesterdagar, däremot blir måndagar–fredagar semesterdagar, oavsett om de är ordinarie arbets- eller fridagar.

Exempel: Du vill vara ledig vecka 37. Om du arbetar söndagen innan vecka 37 och måndagen efter vecka 37 och är schemalagd på t.ex. tisdagen och torsdagen under vecka 37, går det åt två semesterdagar den veckan. Eftersom det är så att semesterledigheten bara kan börja och sluta med en arbetsdag tittar man på tisdagen, onsdagen och torsdagen.Tre dagar, vilket innebär att det blir arbetsdagarna tisdag och torsdag som går åt som semesterdagar.
Emma Bernerskog, Handels Direkt