Facket och arbetsgivarna väntar i dag, fredag, på ett avtalsförslag från medlarna. Medlaren Christina Nygårdh lovar inte att ett förslag kommer under dagen. Det kan med andra ord dröja till lördag eller söndag.

Handels förbereder för strejk på 29 frisörsalonger från klockan nio på måndag morgon. Elva av salongerna tillhör Sveriges största frisörkedja Nikita Hair. Bland dem finns salongen i Täby centrum där Pernilla Thulin jobbar. Hon har dubbla känslor inför att gå i strejk.
– Det är tråkigt att kunder kommer i kläm, men vi måste kämpa för våra villkor, säger hon.
Frisörföretagarnas krav att avskaffa eller sänka ob-ersättningen skulle få stora konsekvenser för Pernilla Thulin och hennes kolleger som jobbar i ett köpcentrum med långa öppettider.
– Vi har öppet 10 till 18 på lördag och söndag och jobbar varannan helg. Ob-ersättningen är det som ger oss en hyfsad lön trots att vi jobbar deltid, säger Pernilla Thulin.
Hon har hört att parterna och medlarna nu diskuterar andra alternativ till avtalsuppgörelse, men har inte fått någon närmare information om detaljerna.
– Vi vill i alla fall inte gå med på några lönesäkningar, säger Pernilla Thulin bestämt.

Handels avtalssekreterare John Haataja säger att det på inga villkor är aktuellt att försämra frisörernas ob-ersättning. Tillsammans med medlarna har de under veckan diskuterat andra förändringar av frisörernas lönesystem.
– Systemet är komplicerat och vi måste räkna noga på alla förändringar som föreslås. Vi vill ha garantier för löneökningar i nivå med övriga avtal inom LO, det vill säga 1700 kronor på tre år, säger John Haataja.

Fakta

Komplicerat lönesystem

  • Lönesystemet för frisörer är komplicerat. Det består av en grundlön och en provisionsgräns. Provisionsgränsen är lika med grundlönen multiplicerat med 1,25.
  • För en behörig frisör som arbetar 40 timmar i veckan är grundlönen enligt 2012 års avtal 18 850 kronor och provisionsgränsen 23 563 kronor.
  • Över denna gräns får frisören provision om 17 procent på inarbetat belopp och 7 procent på försäljning.
  • Fack och arbetsgivare har ingen gemensam analys av lönestatistiken. Enligt Handels är snittlönen för en frisör 23 500 kronor.

Ob-tillägg enligt frisöravtalet:
Vardagar efter kl 18: 50 procent.
Lördagar kl 12-13: 70 procent.
Lördagar efter kl 13 samt sön- och helgdagar: 100 procent.