Just nu strejkar Kommunal för bättre villkor för busschaufförerna. Det handlar bland annat om  rätten till trygga jobb. När trafiken upphandlas, i Stockholm till exempel, blir det byte av entreprenör med jämna mellanrum. Men anställda följer inte automatiskt med till den nya arbetsgivaren – och får du jobbet (samma som du kanske haft tidigare i flera år) så kan du bli provanställd.

Det är inte svårt för gemene man att förstå orsaken till strejken och att finna sig i de olägenheter som det innebär när bussarna står stilla.
Men vad har moderater för koppling till det här då? Jo, som strejkbrytare, redan på strejkens första dag. Det var Fria moderata studentförbundet som tagit sig till att köra egen buss i innerstan, mellan Södersjukhuset och Karolinska sjukhuset. Nu verkar det inte ha varit så poppis, så de la ner linjen ganska snabbt.

Strejkbryteri hör inte hemma i den svenska modellen. Det vet folket på gatan. Men uppenbarligen inte de som hänger med moderater. Man brukar ju säga att i närstående organisationer, som ungdomsförbund och liknande, kan man se vad partierna står för egentligen. Innan medlemmarna lärt sig att bli ”politiskt korrekta”.

Fotnot: Fria moderata studentförbundet är organisatoriskt fristående från Moderaterna, men närstående. Ulf Adelsohn och Carl Bildt är kända moderater som började sitt politiska engagemang i studentförbundet.