Hur kommer det sig att ni ordnar en kulturfestival?
– Det är andra året vi gör det. Förra året var det för att Runö fyllde 60 år och vi ville göra någonting stort och eftersom kultur är vår grej, det är en av grundpelarna inom LO:s folkbildning, blev det en kulturfestival med och för arbetarrörelsen. I år kände vi att vi ville fortsätta i det spåret.  Hur det blir nästa år är ännu inte bestämt, säger Reband Raza som är utvecklingshandläggare på Runö folkhögskola.

Det är annars bistra festivaltider. I år gick exempelvis den största, Peace and Love, i konkurs. Vad får er att fortsätta?
– Vi är inte bara en musikfestival. Hos oss kan man delta själv och på så vis verkligen uppleva kultur.  Till exempel kommer den samhällskritiska serietecknaren Robert Nyberg och han hjälper dig att teckna själv. Du kan också lära dig att spela gitarr, dansa magdans och lära dig att skriva – och då kan det handla om vadsomhelst en dikt, en berättelse eller en tanke som du behöver få ner på papper. Förhoppningen är också att några ska vilja och våga läsa upp sina berättelser eller dikter på scenen. Lärarna kommer att stärka och stödja det. Du kan också vara med och diskutera kultur i olika workshops. Men visst vi har artister också. Inte bara kända, utan även okända. Alla kommer från arbetarrörelsen.

I programbladet står det ”Kulturen är en förutsättning för arbetarrörelsens överlevnad”.  Hur då?
– Det finns många som är frustrerade över att kulturen nästan helt försvunnit från den politiska dagordningen. Att det inte längre är viktigt att alla har en möjlighet att uppleva kulturen. Det har blivit en materiell fråga och allting kostar. Det kan exempelvis vara svårt för en arbetslös eller ensamstående mamma att låta sina barn få en dans- eller teaterupplevelse. Det vill vi nu ge dem!

Ni ordnar även kulturutbildningar för medlemsvärvare under festivalen.  Berätta!
– Vi har tillsammans med Teaterförbundet tagit fram den här kursen som handlar om hur kultur kan användas i de fackliga kurserna. Att använda just teater i utbildningarna är ett sätt att ta till sig kunskap, i stället för att läsa upp grupparbeten kan man spela upp en pjäs. Men det kommer att bli överraskningar. Lärarna är fulla av idéer och är väl förberedda.  

Kan man gå kurserna vid annat tillfälle?
– Vi vill det, men det är en lång process. Vi vill att LO tar in det i sitt kunskapssystem. Ett alternativ är att vi tar in det i våra fackliga utbildningar här på Runö. Men det är ingenting vi beslutat om ännu.  Däremot, de som är intresserad av kultur ska kolla in vår hemsida. Det händer alltid nya grejer och vi hjälper till och stödjer kulturen inom arbetarrörelsen.