– Vi har fått veta att vår butik läggs ner vid årsskiftet. Beskedet kom före semestern så jag har inte hunnit tänka så mycket på det, säger en JC-anställd i Karlstad som vill vara anonym.

Klädkedjan har sedan en tid tillbaka brottats med ekonomiska problem och sedan 2011 pågår ett arbete med att försöka få lönsamhet i kedjan. Bland annat har samtliga JC-butiker i Norge lagts ner och svenska franchisebutiker har tagits tillbaka. Anställda på centrala positioner har blivit uppsagda och JC:s vd fick gå nu i maj.  

I slutet av juni meddelande Magnus Håkansson, vd för RNB som äger JC, att 16 egenägda butiker runt om i landet kommer att läggas ner under 2013/2014. Drygt hundra anställda berörs.  

Förhandlingar med Handels har inletts och många är klara. I Göteborgstrakten är det två av sju butiker som läggs ner. Men ingen av de fast anställda sägs upp. Istället får de jobb i en annan butik i Göteborg – på samma timmar som tidigare. De som drabbas är de med tidsbegränsade anställningar som inte får sina kontrakt förlängda.
 – Vi i Göteborg blev förskonade kan man säga, säger ombudsmannen Jerker Knutsson.

I Karlstad läggs stadens 2 butiker ner. Andra orter som berörs är Visby, Uppsala, Helsingborg, Eskilstuna, Borlänge, Falun, Västerås. Butiker i Malmö- och Stockholmstrakten läggs också ner.

Handelsnytt har inte kunnat nå vare sig Magnus Håkansson, vd för RNB, eller Peter Bondelid, vd för JC.

Fakta:

Jeansföretaget stänger även butiker i FinlandJC ingår i den börsnoterade koncernen Retails and Brand, RNB, som även har varumärken som Polarn O Pyret och Brothers.

Idag finns 58 egenägda JC-butiker. Efter nedläggningarna vid årsskiftet kommer kedjan ha 42 egenägda butiker. Det finns 42 franchisebutiker i Sverige. Under förra året tog JC/RNB tillbaka 20 franchisebutiker.

7 av 17 JC-butiker i Finland läggs ner. I Finland finns inga franchisebutiker.

JC har 464 anställda, men då är även de 17 finländska butikerna inräknade.