Sedan början av september håller Hemköp Skanstull öppet ända till midnatt. Öppettiderna som för bara något år sedan var 7–22 har utökats stegvis och är nu 6–24 alla dagar, dagligvaruhandelns längsta. Ira Ekelund har både tidiga morgnar och sena kvällar på sitt schema, och tycker det är okej.
– Det svåraste är att gå upp i tid för att börja halv sex. När vi stänger har jag arbetstid till 00.10. Om det finns kundunderlag och säkerheten funkar ser jag inga problem.

Butiken, som ligger nära tunnelbanan, är bemannad med tre anställda vid stängning. Dessutom finns en väktare på plats från klockan 22.45.
Öppethållande till klockan 24 kräver dispens från förbudet mot arbete efter midnatt, eftersom personalen behöver tid för att stänga butiken.

Arbetsgivarens argument för öppettiderna var att kundunderlaget var stort sent på kvällen. En lokal ombudsman gick i förhandlingar med på dispens trots att Lars-Göran Andersson, förtroendevald i butiken, argumenterade emot.
– Jag hänvisade till kollektivtrafik, hälsa och säkerhet. Och Handels policy som säger att vi inte ska acceptera öppettider utöver 8-21, säger Lars-Göran Anderson.
Han menar att anställda kan ha svårt att ta sig till och från jobbet i samband med de tidigaste och senaste arbetspassen. Nattarbete medför hälsorisker och fara för hot och våld.

Handels centrala ombudsman Krister Colde har samma uppfattning. Han uppger att förbundets hållning är att säga nej till permanenta nattdispenser.
– Det kan finnas synnerliga skäl, men släpper vi någonstans blir det svårare att argumentera emot nästa gång. Att vanliga livsmedelsbutiker börjar ha nattöppet gagnar inte våra medlemmar, säger Krister Colde.
Om facket trots allt säger ja till nattdispens anser han att man bör kräva rejäl kompensation.
– Ob-tillägget bör vara minst 100 procent efter klockan 24.

I och med de utökade öppettiderna har Hemköp Skanstull nu öppet fyra timmar längre än närliggande konkurrenten Ica Ringen.
Butikschefen på Hemköp, Fredrik Camnitz, säger att det sena öppethållandet gör anställningarna tryggare.
– Vi tvingar ingen att jobba de senaste passen, men många vill jobba då. Om man kan köpa en hamburgare mitt i natten, varför ska man inte kunna köpa mjölk?

Fotnot: Handelsnytt har utan framgång sökt den ombudsman som godkände nattdispensen för Hemköp Skanstull.

Fakta:

Hemköp Skanstull

  • Ligger i samma plan som Skanstulls tunnelbanestation i Stockholm.
  • Butiken har 51 anställda varav 13 på heltid.
  • I samband med att öppettiderna utökades erbjöds deltidsanställda fler timmar. Ingen anmälde intresse för det.
  • Sedan 2 september har butiken öppet 06--24 alla dagar utom julafton då man stänger kl 20.
  • Ob-ersättningen för de extra sena timmarna följer gällande kollektivavtal, det vill säga 70 procent efter kl 20 på vardagar och 100 procent på helger.

Fakta:

Öppettider i dagligvaruhandeln

Ica
Cirka 20 större butiker (Supermarket, Kvantum, Maxi) har öppet till kl 23, tre har öppet till 23.30. Ytterst få öppnar före kl 07. Längsta öppettiderna har Ica Maxi Hälla i Västerås: 06--23.

Coop
Cirka 15 större butiker (Konsum, Extra och Forum) har öppet till kl 23, främst i större städer samt i Småland. Färre än 10 öppnar kl 06. Längsta öppettiderna har Coop Centralen i Stockholm: 06--23.30.

Hemköp
Cirka 15 butiker har öppet till kl 23, främst i storstäderna och i Dalarna. Ytterst få öppnar före kl 07. Längsta öppettiderna efter Skanstull i Stockholm (06--24) har Linnégatan i Göteborg: 07--23.30.