Hur länge bör en matbutik få ha öppet?

 Maja Jonsson, Ica Berghem Umeå:
– Vi ska snart utöka öppettiderna till kvart i tolv. Jag jobbar bara dagtid, så för mig spelar det inte så stor roll. Men jag tycker att det har spårat ur lite. Vi som jobbar inom handeln har ju faktiskt ett liv utanför jobbet. Det kan till exempel vara svårt att arbeta till sent på kvällen om man har småbarn.

Jessica Johansson, Coop konsum Österbymo:
– Inte senare än nio. Vi har öppet till klockan tio. Det är okej under sommarhalvåret men inte på vintern. Då är inte folk ute och rör på sig på samma sätt och de åker inte och handlar så sent. Och då behövs det inte vara öppet lika länge.

 Linda Fridén Olsson, Ica Maxi Alingsås:
– Vi har öppet till klockan tio alla dagar och senare än så behövs inte. Med senare öppettider skapar man ett behov som inte finns. Man får planera sina inköp tycker jag.”

Magnus Johansson, Willys Jönköping:
– På vardagar till 21, på helger till 19. Så att butiksanställda kan ha ett liv på kvällarna också. Vår butik stänger klockan 21 och jag jobbar var tredje helg till stängning. De passen känns i kroppen flera dar efteråt. Facket bör benhårt säga nej till alla sena kvällstider.

 Anette Lantz, Netto Svedala:
– Det är rätt lagom att göra som vår butik: stänga klockan 20 på vardagar och 18 på helger. Jag slutade inom vården för att slippa jobba så mycket ob-tid och hade absolut inte velat jobba till midnatt. Men tidiga mornar är också obekvämt. Före klockan sex borde man ha ob-tillägg.

 Ann-Kristin Antbro, Hemköp Nordstan Göteborg:
– Inte längre än 21, så som vår butik gör på vardagar. De som jobbar i butik har också ett liv. Det finns ingen anledning att folk ska kunna handla mjölk halv tolv på natten, vi har ju kyl och frys! Handels bör följa sin policy att inte gå med på öppet efter 21.