Handels sa nej i förhandlingar när Ica Nära Berghem i Umeå ville ha öppet till klockan 24. Inte heller Arbetsmiljöverket gav dispens från nattarbetsförbudet som gäller mellan midnatt och klockan fem.
Från början av november planerar handlaren Jonas Östman att i stället utsträcka öppettiden från dagens klockan 23 till  23.46. De anställda schemaläggs till kl 24.00.
– Jag valde stängningstiden 23.46 för att den är lätt att komma ihåg. Personalen hinner stänga butiken i tid för att sluta vid midnatt, säger Jonas Östman.
Han är besviken på Handels som sa nej till nattdispens för hans butik, men godkände öppet till 24 på Hemköp Skanstull i Stockholm (se tidigare artikel).
– Facket hänvisar till sin policy om att stänga klockan 21, men lik förbaskat ger man dispens till 24. Det är inkonsekvent och riktigt dåligt!
Handels förhandlingsenhet diskuterar frågan om öppettider vid ett möte på måndag.
– Vi behöver diskutera om vår policy håller eller om den är ett slag i luften. Kanske behöver både policyn och våra rutiner stärkas upp, säger förhandlingsenhetens chef Per Bardh.

Fakta om policy

Fackets ram är 8-21

Handels policy om öppettider tillkom 2001. Handels ska enligt policyn verka för att butikers öppethållande hålls inom ramen 8--21 på vardagar och 9--21 på helger. Ramen beskrivs som "de absoluta ytterligheter som förbundet kan acceptera".

Sedan policyn infördes har många dagligvarubutiker utsträckt sina öppettider långt över klockan 21.

Fackets möjlighet att hindra utvecklingen är begränsad. Handels kan säga nej i lokal och central förhandling, men företaget kan ändå ensidigt besluta om förlängd öppettid. Bara när det gäller arbetstid efter klockan 24.00 har facket verklig makt. Om inte facket (eller Arbetsmiljöverket) ger dispens gäller lagens förbud mot arbete mellan midnatt och klockan 05.

Handels har i år beviljat dispens för en Hemköpsbutik i Stockholm att hålla öppet till klockan 24. Sedan tidigare finns nattdispens för ett antal kiosker och servicebutiker inom Pressbyrån och 7-Eleven.