– Jag blev avskedad 30 september. Min arbetsgivare hävdar att jag haft ogiltig frånvaro. Men jag strejkat lagligt, säger Colby Harris som har jobbat på Walmart i Dallas i tre år.

I våras berättade Colby Harris för Handelsnytt om sitt engagemang för bättre arbetsvillkor på Walmart och hur det hela började. En av hans arbetskamrater fick en hjärtattack och dog mitt framför honom på jobbet. Arbetskamraten mådde inte bra, men cheferna tyckte att han hade varit borta för mycket på grund av sina hjärtproblem.

Händelsen fick Colby Harris att engagerade sig i Our Walmart – en organisation som består av walmartanställda i hela USA och kräver bättre arbetsvillkor. Till exempel en lön som går att leva på, rätt till heltid och sjukförsäkring samt att inte bli straffad för att man säger sin mening.

Walmart är starkt antifackligt och Our Walmart sträcker sig inte så långt som till att kräva kollektivavta. Men de uppmanar de anställda att organisera sig och har stöd från fackligt håll.

Colby Harris är också engagerad i kampanjen Making Change at Walmart som är förankrat i den amerikanska fackförbundsrörelsen. På kampanjens hemsida uppmanas folk att ringa till Colby Harris chef och kräva att han får jobbet tillbaka. Ett 50-tal personer intygar i kommentarsfältet att de ringt. Men Colby har inget hört från sin arbetsgivare.
– Däremot har de lyckats få igenom en dom som innebär att varken jag eller någon annan som är engagerad i facket eller Our Walmart får komma in på butikens område. Om vi ens går in på parkeringen kan vi bli arresterade för olaga intrång.

Enligt Colby Harris har ytterligare 20 Walmartanställda runt om i landet fått sparken på samma sätt som han. Tillsammans förbereder de en stämning mot företaget. Under tiden jobbar Colby Harris heltid för Our Walmart och får lite pengar från en fond organisationen har. Hans mål är att utbilda och informera så många som möjligt om att de kan göra något åt problemen på sina arbetsplatser.

På Making Change at Walmarts facebooksida är det många som skriver om Colby Harris att han är för bra för Walmart och borde gå vidare. Söka ett nytt jobb. Men för honom är det inte ett alternativ.
– Att bara gå vidare vara detsamma som att säga att det är ok att folk blir illa behandlade. Man kan inte bara göra saker för sin egen skull. Walmart bryr sig bara om pengarna. Men jag bryr mig bara om människor.

Fakta

USA och Walmart 
Walmart är världens största detaljhandelskedja med cirka 4700 butiker i USA.
United Food and Commercial Workers heter det fackförbund som försöker organisera anställda på Wallmart.
Bara 13 procent av de anställda i USA täcks av kollektivavtal. Motsvarande siffra i Sverige är 90 procent.
Tidigare ägde Sveriges AP-fonder aktier i Wallmart och har sedan 2007 försökt att ställa etiska krav på företaget. Tidigare i höstas tröttnade man på att Walmart inte ville förändra något och sålde innehavet.