– Vi finns i Sverige och följer systemet här. Vi vill uppfattas som seriösa i alla led. Det är en självklarhet att ha Handels avtal, säger Robert Bergman, chef på svenska Human Bridge.

Human Bridge är en stiftelse som arbetar med bistånd. Framför allt är det sjukhusutrustning som skickas dit behovet finns. För att finansiera detta har Human Bridge 9 second hand-butiker i Sverige. I år bildade second hand-butikerna en egen förening, Lindra. I samband med detta bytte butikerna arbetsgivarorganisation till Arbetsgivaralliansen. Arbetsgivaralliansen har i dag inte kollektivavtal med Handels. Men Lindra krävde att få behålla sitt kollektivavtal med Handels.
– Vi vill ha Handels avtal för butikspersonalen. Lösningen blev ett hängavtal så det anställda inte får förändrade villkor, säger Robert Bergman.

Marie Holmsted har jobbat på Lindra i Gamlebyn utanför Västervik i fyra år. Hon ser ingen skillnad på att jobba i second hand-butik och att jobba i en vanlig klädesaffär. Det är ett butiksjobb helt enkelt. 
– Att vi fick behålla våra villkor när vi bytte arbetsgivarorganisation känns bra, säger hon.

När Handelsnytt granskade second hand-branschen förra året visade det sig att många saknade avtal med Handels. Majoriteten av stadsmissionernas second hand-butiker hade Kommunals vård- och omsorgsavtal. Motiveringen var att de anställda mer jobbade som handledare än de jobbade som säljare. Det var också Stockholms Stadsmissions argument när de sa upp Handels avtal förra året.

Även Lindra har personer som arbetstränar. Men att det skulle påverka de anställdas avtal har Robert Bergman inte funderat över.
– Det har aldrig varit ett alternativ att ha något annat än Handels avtal.

Fakta:

Stadsmissionen

Majoriteten av Stadsmissionerna har Kommunals vård- och omsorgsavtal. Det avtalet har bland annat lägre ob-ersättning än Handels. Någon Stadsmission har Svenska Kyrkans avtal.  Stockholms Stadsmission hade avtal med Handels fram tills förra året då de sa upp avtalet med hänvisning till att de ville ha Kommunals vård- och omsorgsavtal.

Fakta:

Lindra

Lindra har i dag 9 butiker. Lindra finansierar fortfarande Human Brigde biståndsverksamhet.  Arbetsgivaralliansens medlemmar är ideella och idéburna organisationer som Frälsningsarmén, Stadsmissionerna, Diakonia och IOGT-NTO. Arbetsgivaralliansens medlemmar har tillsammans runt 25 500 anställda.