Stop the Wall har kämpat sedan 2002 för att den olagliga israeliska muren skall rivas och de israeliska bosättningarna på ockuperad palestinsk mark skall stoppas. Även skövlingen av palestinska olivodlingar måste stoppas. 

I Ramallah träffar jag två ungdomar från Stop the Wall som kämpar med livet som insats för ett fritt Palestina. De berättar skrämmande berättelser för mig om hur det palestinska folket behandlas. Palestinierna har tappat förtroendet för politiken som är korrupt och ingenting händer. Många har förlorat hoppet och tron på framtiden och det är det värsta som kan hända.
Stop the Wall vill att människor skall få tron och hoppet tillbaka. Protesterna i Tunisen, Libyen och Egypten som resulterat i att diktaturer störtats har ingett hopp även för det palestinska folket om att Israels etniska rensning skall kunna stoppas.

Vi måste tala om för världen vad som pågår i Palestina. Varje dag finns det något att berätta för världen om vad Israel utsätter palestinierna för. Man tar saken i egna händer och protesterar. Varje vecka genomförs fredliga protester runt om i byarna på Västbanken och i Jerusalem. Volontärer från hela världen hjälper till.

Civilklädda israeliska poliser och beväpnade bosättare saboterar och försöker med våld stoppa deras aktiviteter. Byarna utsätts ständigt för israeliska räder och barn och ungdomar arresteras i syfte att tvinga fram uppgifter om vilka lokala ledare som står bakom aktiviteterna.

Skövlingen av olivodlingar är ett sätt att ta levebrödet från de palestinska bönderna och det tar många år innan oliver kan skördas från nya träd. Stop the Wall planterar nya olivträd som snabbt förstörs av israelisk polis och bosättare.

Den palestinska kampen går vidare för ett fritt Palestina med grundläggande mänskliga fri- och rättigheter. Palestina behöver hjälp från övriga världen i sin kamp.

Tommy Gardell, Handelsmedlem