– Vi har haft rätt hela tiden. Walmart kommer att bli tvungna att återanställa, säger Colby Harris. Handelsnytt har tidigare berättat om hans och organisationen Our Walmarts kamp mot världens största dagligvarukedja och hur han förlorat sitt jobb för att han strejkat för bättre arbetsvillkor.

Nu har det största fackförbundet för handelsanställda i USA, UFCW, tagit ställning för sammanlagt 117 Walmartanställda som fått sparken eller drabbats av bestraffningar för att de protesterat. De väcker därför åtal mot Walmart.

I förra veckan deltog arbetare, lokalbefolkning och fackligt anslutna i 11 länder i en internationell protestvecka mot Walmart. Bland annat i Canada, Indien och Chile. De handelsanställdas yrkesinternational, Uni, uppmanade alla sina medlemsförbund att delta och kräva att de anställda ska få organisera sig fackligt, att de ska få löner att leva på samt att företaget tecknar ett globalt avtal med Uni som garanterar rättigheter för anställda över hela världen. Organisationen krävde också att Walmart skriver på det så kallade Bangladeshavtalet.

I morgon infaller Black Friday i USA. Det är den viktigaste shopping- och reahelgen på året. Inför denna planeras massiva protester vid Walmartbutiker runt om i landet. Och nu verkar det som om Walmart börjar reagera på motståndet. Nyligen presenterade de en ny VD, Doug Mc Millon. Han har gjort ett uttalande om att det är dags att förändra företagets sätt att hantera arbetsmarknadsfrågor. Och att det är dags att ”vända blad”.  
– Det är verkligen saker på gång. Jag är väldigt hoppfull och tror att jag har goda möjligheter att få jobbet tillbaka, säger Colby Harris.