Min arbetsgivare planerar att eventuellt sälja sitt företag. Vad händer med mig som anställd då? Blir jag uppsagd?
Anna

Svar:
I arbetsrättslagstiftningens mening innebär en verksamhetsövergång att den nya arbetsgivaren ärver ditt gamla anställningsavtal från din föregående arbetsgivare. Det innebär att den nya arbetsgivaren får ta över personalen och dess anställningsförhållanden, i sin helhet, till den nya verksamheten. Om du till exempel i dagsläget har en tillsvidaretjänst så kommer du fortsättningsvis ha samma tjänst hos den nya arbetsgivaren. Detta gäller även din lön.  Ditt anställningsavtal som du har i dagsläget ska bara skrivas om med ett nytt organisationsnummer.

Om den nya arbetsgivaren vill ändra dina anställningsvillkor ska arbetsgivaren begära förhandling med Handels innan några ändringar görs.  

Monika Hedlund, Handels Direkt