Särna i nordvästra Dalarna har satt flera köldrekord genom tiderna, på ortens Coopbutik tycker man att dagens temperatur på minus 15 grader är rätt mesig. Men man har extraelement som de i kassan kan ställa vid fötterna om de skulle frysa. Alla har fått en fleecejacka. För att stoppa drag utifrån strömmar det varmluft vid dörrarna. Skulle det bli riktigt ruggigt kan de stänga av automatöppningen.
– En del kollegor är väldigt frusna, men jag sitter i kortärmat och ibland kivas vi om ifall extraelementen verkligen ska vara på, säger Jimmie Södergren i kassan.

Hur kallt det får vara på en arbetsplats finns ingen exakt gräns för. Enligt Arbetsmiljöverkets regler är grundkravet ett ”lämpligt” klimat. Rekommendationen är att 90 procent av de anställda ska vara nöjda. Vid lätt och stillasittande arbete brukar 20-24 grader vintertid vara lagom. Vid kassaarbete något lägre.

Fakta

Element, kläder och rotation

Fryser du? Vänd dig först till chefen. Annars till skyddsombudet på jobbet eller Handels avdelning. Om det inte händer något, kontakta Arbetsmiljöverket.

För att mäta temperaturen kan arbetsgivaren ta hjälp av företagshälsovård eller liknande.

Om det tar tid att bli kvitt kylan är några tillfälliga lösningar extra element, extra kläder och att man roterar mellan kassa och golv.

Det är inte bara obehagligt att frysa. Man koncentrerar sig också sämre, gör fler fel och blir irriterad.