– Det är ett för stort ingrepp mot den enskildes frihet om man skulle införa en sådan möjlighet. Folk ska kunna röra sig fritt och där ingår att gå och handla var man vill, säger Gunnel Lindberg, som utrett frågan åt regeringen.

Handlare har redan nu möjlighet att förbjuda personer att komma in i butiken, till exempel snattare eller stökiga drogmissbrukare. Vad regeringens utredare säger nej till är att det ska bli straffbart att trotsa förbudet.

Det här har gjort handlarna besvikna.

– Det finns en stor frustration och uppgivenhet bland handlare över att de inte kan hindra personer från att begå upprepade brott i butikerna, säger Anders Thelin från Svensk Handel till tidningen DagensHandel.se
 
Krister Colde, arbetsmiljöombudsman på Handels, är däremot osäker på vad en ny lag skulle kunna ge för effekt.

– Arbetsgivaren måste ändå se till att ordna professionell hjälp, till exempel från vaktbolag, om man har problem i butiken. De här personerna kommer in ändå, oavsett lagstiftning, säger han.

Utredningens förslag ska nu skickas ut på remiss innan regeringen tar ställning i frågan.

Läs tidigare artiklar