– Det är en trygghetsfråga. Några upplever det som säkrare att stanna inom Kooperationen, säger Susanne Lijla, som är klubbordförande för ett antal Coop-butiker i Stockholm och också förhandlar för butiken i Kista.

Coop Konsum i Kista har ca 20 anställda. Många av dem har deltidstjänster. Att butiken ska bli franchise och butikschefen Andranik Vardanian tar över som franchisetagare har varit känt en tid. Utöver de som väljer att stanna i Coop har ytterligare några hittat andra sysselsättningar.
– Det är mycket att göra. 6 stycken ska rekryteras till att börja med. Sedan får vi se, säger Andranik Vardanian.

Coop införde francise år 1990. I dag förekommer det inom Coop Konsum och Coop Nära. Drygt var fjärde Konsum- och Närabutik i Sverige drivs i franchiseform.

Fakta Francise på Coop i StockholmI dag är ca 50 av region Stockholms drygt 130 Coop-butiker franchise. Det är endast inom Coop Nära och Coop Konsum som franchisetagare driver Coop Butiker.