Sportbutikerna i Luleå har funnits länge och har den senaste tiden drivits som Team Sportia i franchiseform.
– Det är en sorg. Främst är det en tragedi för de anställda. Men själva sportkedjan är anrik här i Luleå, säger ombudsmannen Daniel Ericsson som kommer att träffa de anställda i dag.

Beskedet om konkurs kom som en chock för honom.  Det var efter att anställda hört av sig och berättat att de inte fått någon lön som Daniel Ericsson började luska i företaget. När han besökte butiken möttes han av skylten: ”Stängt på grund av konkurs”.
– Men nu är vi i kontakt med konkursförvaltaren och de anställda kommer att få sina löner bland annat med hjälp av lönegarantin, säger Daniel Ericsson.

Men det behöver inte vara helt kört för de anställda.  Bolaget Team Sportia vill att det ska finnas en butik i Luleå och två andra franchisetagare som redan driver Team Sportia-butiker är intresserade. En av dem är Göran Uusitalo, som framgångsrikt driver sportkedjan i Kiruna och är ordförande i valberedningen för Team Sportias styrelse.
– Jag har sagt att jag är intresserad och att jag ska titta på det. Men det är fortfarande många frågetecken att reda ut.  För tre år sedan var jag på väg att ta över butikerna i Luleå. Luleå är min andra hemmabana så jag känner området väl, säger han.

Göran Ussitalo säger också att den nu uppsagda personalen i Luleå kan få jobb om han öppnar en butik i Luleå.
– Kunnig personal är jätteviktigt och att man har rätt energi. Men det är för tidigt att säga mer än så.

Göran Uusuitalo kan inte se något samband mellan bolaget Team Sportias tidigare konkurshot och franchisebutikernas faktiska konkurs i Luleå.

Fakta:

Sport och Fritid har drivit Luleåbutikerna

Det är bolaget Sport och Fritid som drivit de två Team Sportia butikerna i Luleå i franchiseform. Sport och Fritid har levt under konkurshot en längre tid och i fjol genomgick bolaget en rekonstruktion.